ERK ACARER
[email protected]
@eacarer

Ankara Katliamı’nın planlayıcılarından olan ve kendini 19.05.2016 tarihinde Antep’teki evinde patlattığı iddia edilen Yunus Durmaz’ın ağabeyi Ökkeş Durmaz ile yine Antep’te 02.05.2016 tarihinde karakola canlı bomba olarak saldırı gerçekleştiren İsmail Güneş’in amcasının oğlu Ahmet Güneş’in, tutuklanıp ellerinde bulunan HardDisk’teki infaz görüntülerine rağmen birkaç ay içinde serbest bırakıldıkları ortaya çıkmıştı. Serbest bırakılanlardan biri de IŞİD’in müzahir ailelerinden biri olduğu bilinen ve aynı zamanda El Kaide üyeliğinden sabıkalı olan Delibaşlar aile üyesi Mustafa Delibaşlar’dı.

Urfa yolundaki bir benzinlik karşısındaki emniyet uygulamasına takılan ve savcılık talimatıyla yakalanıp gözaltına alınan şüphelilerin sorgusuna yansıyanlar, kendilerine ait HardDisk’e kayıtlı infaz görüntülerinin yanı sıra nereden ele geçirdikleri belli olmayan çok önemli resmi istihbarat belgelerinin de olduğunu ortaya koydu.

HardDisk’te sadece infaz görüntüleri yok

24 Nisan 2014 tarihinde Suruç'ta gerçekleştirilen operasyonda, 27 R 4081 plaka sayılı araçla Urfa istikametinden Antep'e doğru gitmekte olan sanıkların yakalanmadan önce araçta bulunan dokümanları camdan attıkları bunlar arasından ise kendilerinin de bulunduğu infaz görüntülerinin ortaya çıktığı anlaşılmıştı. Bu görüntülere rağmen tutuklanıp serbest bırakılan kilit noktadaki IŞİD’cilere ait olan başka belgeler de şüphe çekti. Çalılık alanda ele geçirilen ve içinde infaz görüntüleri olan Toshiba marka Z3CRP49RTRE8 seri no’lu siyah renkli HardDisk’ten jandarmaya ait belgeler de çıktı.

‘Hizmete özel’ dokümanlar ellerinde

HardDisk içinden Jandarma Genel Komutanlığı’nca hazırlanan ve üzerinde ‘Hizmete Özel’ ibareleri bulunan çok sayıda doküman da elde edildi. World belgesi halinde olan dokümanın incelemesinde, istihbaratın üretilme safhaları ve kayıtlar, haber elemanı temin edilmesi ve kullanılması, istihbarata karşı koyma, koruyucu güvenlik konularını ilgilendiren gizli notlar ele geçti.

‘Bunları nasıl temin ettiniz?’

IŞİD militanlarının bu belgelere nasıl ulaştıkları şüphe çekerken, İsmail Güneş’in sorgusunda da aynı konuya dikkat çekildi. IŞİD şüphelisine; “Elinizde Jandarma Genel Komutanlığına ait çok sayıda dokümanın olduğu tespit edilmiştir. Bunlar kim tarafından hazırlanmıştır, nasıl temin ettiniz? Bulundurma amacınız nedir?” soruları yöneltildi. Ancak Güneş bu soruları yanıtsız bıraktı.

***

IŞİD HAKLARINI DA ÖĞRENMİŞ

Yine IŞİD militanına ait bir dökümanda bulunanlar, cihatçıların emniyetteki sorgulanmaları sırasında nasıl davranmaları gerektiğini de ortaya koyuyor. Şeyh Ebu Seyyaf Eş-Şami adlı IŞİD’ci tarafından kaleme alındığı anlaşılan ‘Haklarımız ve Emniyet’ başlıklı yazıda, adli soruşturma aşamalarında üyelerin takınması gereken tutum ve davranışlarının ayrıntılı bir şekilde ele alındığı görülüyor.

Kaynak: Birgun.net