BURCU CANSU
[email protected]
@burcu_cansu


IŞİD son dönemlerde taktik değişikliğe giderek kanlı eylemlerinde intihar bombacısı olarak dikkat çekmeyen, izlenmeye gerek duyulmayan, kolaylıkla yönlendirilebilen çocukları kullanmaya başladı. Antep'te 12 yaşındaki çocuk intihar bombacısının saldırısında 54 kişi yaşamını yitirdi. Antep'le eşzamanlı Irak'ın Kerkük kentinde 13 yaşındaki bir çocuk canlı bomba üzerindeki bomba düzeneğiyle birlikte son anda yakalandı. Uzmanlar IŞİD'in akıl ve ruh sağlığı yerinde olmayan çocuklar ile ailesi hayatta olmayan çocukları erken yaşta başlayan dini eğitim ile etkisi altına alarak nasıl birer ölüm silahına dönüştürdüğünü değerlendirdi.

‘Çocuk oyun sanıyor’

TTB Genel Sekreteri Psikiyatr Sezai Berber: "Çocukların cennet vaadi ile kandırılmaları çok daha kolay. O çocuklar nereye, neden gittiğini bilmeden, üzerindeki yeleğin ne olduğunu anlamadan uzaktan kumanda ile patlatılarak ölüme ve öldürmeye sürükleniyorlar. O çocuklar ölüme gittiklerini bilmiyor. Kullanılan çocukların ölüm kavramı bizim anladığımız anlamda 'ölüm' değil. Akıl ve ruh sağlığı yerinde olmayan intihar bombacısı olarak kullanılan çocuklar bu durumu 'uyuyup uyanma', 'cennete gitme', 'geri dönüşü olma' ve 'oyun oynamak' gibi algılayabilir, böyle algılatılmış olabilir. Çocuğun ölümü düşünebilmesi için belli bir yaşa gelmesi gerekir. Çocuğun kimlik yaşı 12-13 olabilir ya zekâ yaşı... Zekâ yaşı 5-6 olan bir çocuk, ailenin yatkınlığı, küçük yaştan itibaren verilen dini eğitim ve anlatılanlardan dolayı ölümü ve öldürmeyi kavrayamayabilir. Zekâ sorunu olmasa dahi dini eğitim ile doğru olanın bu olduğu yanılgısına düşürülebilir. İkna edilerek cennette kendisini çok büyük şeylerin beklediği ve ölümün geri dönülebilecek bir durum olduğu düşündürülmüş olabilir. Bombacı olarak seçilen ve zekâ geriliği olmayan çocukların ise psikotik bozukluk dediğimiz 'gerçeği ve kendisine sunulan hayal dünyasını tam ayırt edememe' hastalığına sahip olduğunu düşünüyorum. Gerçek ile kendisine sunulanı tam ayırt edemeyen çocuk da dini olarak cennet ve dünya arasında çok ince bir çizgi olduğuna ve cennete gideceğine inandırılabilir. Hayal ile gerçeği tam ayırt edemeyen çocuğun kandırılması çok kolaydır. Dini eğitim de çok önemli bir etkendir. Dini eğitim ne kadar erkene çekilir ise çabuk ikna etme hızlanır ve sorgulama azalır. Dini öğretiler ne kadar derine yerleştirilirse sorgulama da o kadar engellenir. Dini eğitimi erken yaşa çekme sebepleri de budur. Erken yaşta dini eğitim alan, aileden böyle gören, akıl ve ruh sağlığı bozuk çocukların tek doğrusu bu olur."


‘Binlerce çocuk olabilir’

Ortadoğu ve Siyaset Uzmanı, Gazeteci Hüsnü Mahalli: ​ "​​İntihar bombacılarının, çocukları kullandığını ​yıllardır söylüyoruz​. ​IŞİD, Suriye​'de, Irak'ta özellikle ailesi olmayan küçük yaşta çocukları alıp eğitti. Bunu konu alan çocuk kamplarıyla ilgili çok sayıda belgesel, film, fotoğraf yayınlandı. Eğer IŞİD kalırsa binlerce çocuk yaşta intiharcının olabileceğini anlatıyorduk. İşte anlattığımız zaman geldi. Dün 12-13 yaşında küçük yaşta çocuk, intiharcı olarak son anda yakalandı. IŞİD bir an önce yok edilmezse, komuta merkezi yok edilmezse çok ​sayıda çocuk yaşta intiharcı olacak. Türkiye’de de Suriye’de de Irak’ta da başka yerlerde de olacak diye düşünüyorum.’’​

‘Çocukları öldürmek için çocuklar’

Gündem Çocuk Derneği'nden Mehmet Onur Yılmaz: "5 Haziran 2015 tarihinden bugüne değin en az 48’i bombalı saldırılarda, 'Ankara, İstanbul, Van Elazığ, Mardin, Diyarbakır, Antep' olmak üzere en az 134 çocuk yaşamını kaybetti.

Bu çocuklardan biri de Antep’te intihar saldırısını gerçekleştirdiği iddia edilen çocuk. Gerçekten öldürülen çocuk sayısını istiyorsanız Antep’te 29 değil 30 çocuk öldürüldü. Antep’te 12-13 yaşındaki bir çocuğun saldırıyı gerçekleştirdiği söylendi. Bunun üzerine çocuklar çocukları öldürüyor dediler. Ancak durum öyle değil. Durum, yetişkinlerin çocukları öldürmek için çocukları kullanacak kadar insanlıktan çıktıkları vahim bir durumdur."

***

​BM 2015 Raporu'na yansımıştı

BM Çocuk Hakları Komitesi’nin ​2015'te yayımlanan raporunda "IŞİD zihinsel engelli çocukları canlı bomba olarak kullanıyor. O çocuklar büyük ihtimal ne yaptıklarının farkında bile değil" denilmişti. Komite sözcüsü Renate Winter, “Bu çocuklar büyük olasılıkla ne yaptıklarının farkında bile değil” demişti. IŞİD, Bağdat’taki bir stadyumda düzenlediği ve 65 ​kişinin hayatını kaybettiği intihar saldırısında da canlı bomba olarak bir erkek çocuğu kullanmıştı.

Kaynak: Birgun.net