FATİH KIYMAN

İstanbul’un Üsküdar ilçesinde bulunan Fethi Paşa Korusu’nda başlı başına skandal niteliğinde olan Hüseyin Avni Paşa Köşkü restorasyon ihalesini alan Cengiz İnşaat, restorasyondan bağımsız olarak yaz başında “keyfi” inşaat faaliyetlerine başlamış, korudaki ağaçları kesmiş ve tarihi duvarı tahrip etmişti. Süreci başından beri aydınlatmaya çalışan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) CHP Meclis Üyesi ve Üsküdar Belediye Meclisi Üyesi Nezih Küçükerden, İBB’nin ve Cengiz İnşaat’ın hukuk tanımazlığını, yetkililere ilettikleri şikâyet ve soru önergelerine rağmen izlenen gizlilik politikasını BirGün’e anlattı.

Belediye Meclisi üyesi Küçükerden, kendisine gelen ihbarlar neticesinde bölgede inceleme yaptığını ve ilgili zabıta birimleriyle diyalog kurmaya çalıştığını ifade ediyor. Zabıtanın “işimiz var, gelemeyiz” diye konuyu geçiştirmesi üzerine İBB Beyaz Masa ile temasa geçen Küçükerden, 25 Haziran tarihinde yaptığı resmi müracaata karşın bilgi edinme yasası hiçe sayılarak hiçbir somut sonuç alınamadığını aktarıyor.

Konu ‘Cengiz’ olunca akan sular duruyor
Küçükerden, “Normal şartlarda, 2960 sayılı yasa çerçevesinde, yasanın verdiği amir hükümler çerçevesinde siz burada iş makinesi çalıştıramazsınız, herhangi bir işlem yapamazsınız. Yapabilmek için Koruma Kurulu’nun izni gerekir. Fakat iş Mehmet Cengiz olunca akan sular duruyor. Orada ne yapıldığı belli değil. Bir tabela dahi yok. İşin neresinden bakarsanız bakın, kanunsuzluklar almış başını gidiyor. En azından bize bir bilgi-belge sunabilirler diye düşünüyordum. Şu aşamaya kadar herhangi bir belge verilmiş değil. Ruhsat var mı diye sorduğumuzda yanıt alamadık, inşaatın ne olduğu dahi bilinmiyor. Burada böyle bir tahribat yapacak ruhsatları olduğunu hiç zannetmiyorum,” diyor.

Meclis Üyesi Küçükerden, yanıt alamadığı sorularla ilgili İBB’ye son olarak 22 Eylül tarihli bir önerge verdiğini, bir kez daha aynı sorulara yanıt talep ettiğini belirtiyor. 15 günlük cevap süresinin dolmasının ardından ilgili Koruma Kurulu’na müracaat edeceklerini söyleyen Küçükerden son olarak, “Çaresiz kaldığımız noktalar yasaların çalışmamasındandır. Bir bilgi edinme kanunu var ve buna bile saygı göstermiyorlar. Bu boyutta netice alamıyoruz. Bizi içeri de sokmadıkları için içeride ne yaptıklarını da bilemiyoruz. Kanunlar böyle bir tahribata izin vermez, nasıl bir kılıf bulunacak bilemiyoruz. Fakat üzüldüğüm nokta şu ki, atı alan Üsküdar’ı geçiyor. Bütün Üsküdarlıların, bütün İstanbulluların gözünün içine baka baka yapıldı bu. Köşkün yandığı günden beri basının önünde bir olay burası,” diyor.

Ne olmuştu?
Hüseyin Avni Paşa Korusu’nun, Cengiz İnşaat’a TMSF tarafından sıfır bedelle satıldığı öne sürülmüş ancak Cengiz İnşaat, koruyu ihalede en yüksek teklifi vererek yaklaşık 31 milyon liraya satın aldığını öne sürmüştü. Koruma Kurulu, Hüseyin Avni Paşa Korusu’nun restorasyon projesini onaylamamış, proje ile ilgili olarak yerinde inceleme kararı almıştı. Fakat bu karardan sadece beş gün sonra köşk “sebebi bilinmeyen bir yangınla” kül olmuştu. Daha sonra köşkün bulunduğu bölgeden bağımsız olarak, tarihi istinat duvarının bulunduğu bölgeye ayrıca iş makineleri sokulmuş, çok sayıda ağaç kesilmişti.

Kaynak: Birgun.net