BURCU CANSU / [email protected]

Hükümete yakınlığıyla bilinen ve kamu emekçilerinin haklarında gerilemeye yol açan sözleşmelere imza atan Memur Sen’in Ankara Büyükşehir Belediyesi ile imzaladığı ve “Dava açılamaz” şerhi düştüğü Sosyal Denge Tazminatı Sözleşmesi’ne belediye emekçileri itiraz etti. Sözleşme hakkında dava açan ve geriye dönük haklarını isteyen emekçiler hakkında “Uyarın” talimatı verildi.

Yargıya taşındı
Sözleşmede Memur Sen ile Tüm Bel-Sen üyelerine farklı oranlarda ödeme yapılması öngörülüyordu. Buna itiraz eden Tüm Bel-Sen üyesi emekçiler dava açtı. Ankara 7. İdare Mahkemesi, ödemelerde skala uygulanamayacağına hükmederken, Ankara 12. İdare Mahkemesi ise bunun hukuka uygun olduğuna karar verdi.

Tüm Bel-Sen üyeleri de Ankara 7. İdare Mahkemesi’nin kararını esas alarak, ‘geriye dönük tazminat ve kesilen aidatların iadesini’ talep etti. Bu talep üzerine harekete geçen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanı Bekir Yağcı, Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’na bir yazı göndererek, “Ankara 7. İdare Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda geriye dönük tazminat ve kesilen aidatların iadesini talep eden memurlar hakkında gerekli uyarıların yapılmasını” istedi.

‘İnsan haklarına aykırı’

Söz konusu talimatı gazetemize değerlendiren Tüm Bel-Sen temsilcileri, şunları kaydetti: “Sözleşmeler herkese eşit şekilde uygulanmalıdır. Memur Sen üyelerine, müfettişlere, Memur Sen’e yakın bürokratlara yüzde 100’e varan ödemeler yapılırken, Tüm Bel-Sen üyesi memurlara yüzde 20 ödeme yapıldı. Sözleşme ile sendika, personelin gidiş gelişini denetlemeye kadar görevlendirildi. Sözleşmenin ‘mahkemeye verilmemesi’ hakkında sözleşmeye ek madde konuldu.

Hukuksuzluğun karşısında durarak dava açtık. Ankara 7. Dairesi’nin kararını emsal kabul ederek de dilekçeleri verdik. Dilekçe veren memurların uyarılmasına ilişkin daire başkanlarına yazı göndermek, ‘uyarın’ demek temelde insan haklarına, kamu çalışanları haklarına aykırı. Kamu gücünü kullanarak bunu yapıyor olmaları kabul edilemez.”

Kaynak: Birgun.net