BURAK ABATAY / [email protected]
@abatayburak

Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, Almanya Parlamentosu’nun Ermeni Soykırımı'nı kabul eden kararının herhangi bir yaptırımı olmadığına dikkat çekti ve Türkiye-Almanya ilişkilerinin bozulmaması gerektiğini söyledi.

Türkiye-Almanya ve AB ilişkilerini BirGün'e yorumlayan Özülker, meselenin geniş perspektifte değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek Almanya’nın 'fevkalade bir yanlışın' içerisine girdiğini savundu. Fransa’nın daha önce aldığı kararı ve AİHM sürecini hatırlatan Emekli Büyükelçi, “Fransa’da cereyan eden gelişmeler sonucunda AİHM’in net olarak verilmiş bir kararı vardır. Bu kararda da iki husus üzerinde duruluyor. Birincisi bunun bir mahkeme kararı olmadan bir soykırım şeklinde değerlendirilemeyeceği, adlandırılamayacağı iken; ikincisi ise Türkiye’ye atfen, Türkiye’ye yapıldığı iddia edilen suçlamanın oturmuş ve netleşmiş bir durumda olmadığıdır. Bu tartışmaya açıktır. Bu noktada da soykırımın olduğunu herhangi bir şekilde öne sürmek mümkün değildir” dedi.

AKP'nin dışarıda yaptırım gücü kalmadı
Türkiye’nin dış politikada yaptığı sayısız yanlışı hatırlatan Uluç Özülker, kararı 'siyasi bir karar' şeklinde yorumlarken “Peki, neden siyasi bir karar alınmıştır?” sorusuna şöyle yanıt verdi: “Türkiye’nin dış politikasının izlerini burada da görmek mümkün. Bu, bugüne kadar gerek AB, gerek Almanya ve Merkel başta olmak üzere sarf edilen tehditler ve takınılmış kötü üslupla beraber Türkiye’nin bugüne kadar dış politikasını değerli yalnızlık haline bürünmüştür. Türkiye bununla beraber de dışarıda gücünü azaltmış ya da en azından dışarıda yaptırım gücü olanağını kaldırmıştır. Almanya bu manada bu söylemlerimizden rahatsızlık duyuyor. Merkel’in Türkiye ile yaptığı anlaşmadan da parlamentoda rahatsızlık duyan birçok kişi var. Nitekim bu nedenledir ki orada Merkel’in partisi dâhil, birçok partinin birleşmesiyle ortak bir karara varıldı.”
Özülker, Türkiye’nin AB’de istenmeme gerekçelerinin de sürdürülen kötü dış politikalarıyla daha arttığını, soykırım kararının da bunun göstergelerinden birisi olduğunu söyledi.

'Tedbir alırım' demek mümkün değil
Emekli Büyükelçi Özülker, soykırım kararının yaptırımlarıyla alakalı ise, “Yaptırımı olmayan bir kanunu kanun olarak sayamayız. Dolayısıyla bu kanunun herhangi bir yaptırımı olmadığı için bir kanun geçerliliği yoktur. Fransa’nın 2001’de sözüm ona çıkardığı bir kanun ama aslında siyasi bir deklarasyonu vardı. Bu da ona benzer siyasi bir deklarasyon. Bunun ötesinde bir etkisi olmaz” dedi.
Dış politikalarındaki sürdürülebilir ilişkileri Almanya ve Türkiye açısından da yorumlayan Özülker, şu ifadeleri kullandı; “Dış ticaret rakamlarımız açıklandı. Almanya çok uzun bir süredir Türkiye’nin bir numaralı ekonomik partneri. Dolayısıyla sizin oturup da Almanya’ya, ki Rusya ile olan ilişkimiz Almanya ile mukayesede bu durumun yanında anlamsız kalır, ‘ekonomik açıdan cezalandırırım, tedbirler alırım’ gibi şeyler söylemeniz mümkün değil. Bunlar yapılamaz. Bu ilişkileri bozmamak lazım. Zaten Merkel de sıkışmış vaziyette. Oylamaya katılmadı ama kendisinin de hemfikir olduğunu başlangıçta söylemişti. Merkel, Türkiye’nin müttefiki ve dostu olarak gözükse de aslında birçok Alman’ın yaptığı gibi Türkiye’yi çok sevmez."
Bundan sonraki süreçle alakalı olarak da Özülker, nasıl bir yol haritası çizilmesi gerekliliğini hukuki yolla gösterdi. Özülker, Almanya ile siyasi yollarla değil, hukukun üstünlüğü ile AİHM’de hesaplaşılması gerektiğini ve bunun da Almanya’yı çok rahatsız edeceğini ifade etti.

Kaynak: Birgun.net