FATİH KIYMAN

‘Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ adı altında Cumhurbaşkanlığı’na tahsis edildiği daha önceden basına yansıyan Yıldız Sarayı Dış Karakol binası, devam eden hukuki sürece ve İstanbul 12. İdare Mahkemesinin kararına rağmen dün polis baskınına uğradı. Pazartesi günü Beşiktaş Kaymakamlığı’nca gönderilen tebligatla, Salı günü saat 10:00’a kadar tahliye edilmesi talep edilen ve polis ablukasına alınan Mimarlar Odası kullanımındaki Yıldız Sarayı Dış Karakol binasında dün yaşanan polis baskını sırasında kapılar kırıldı, mimarlar gözaltına alındı, binaya girişlere izin verilmedi. Hukuksuz tahliyeye direnen 16 kişi öğle saatlerinde gözaltına alınarak İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Tesadüf değil

Mimarlar, tepkilerini dile getirmek için girişlerin engellendiği şube önünde toplandı. Polis barikatı önünde yapılan açıklamada, İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik şöyle konuştu: “Bugün 31 Mayıs, Gezi’nin yıldönümü. Bu yapılan müdahalenin tesadüf olmadığını ve bugünün planlanarak seçildiğini biz görüyoruz. TMMOB’ye Gezi’de verdiği desteğin bedeli ödetilmeye çalışıyor. Bugün de bir intikam gibi Yıldız Sarayı Büyükkent Şubesi ofisimizin kapısı kırılarak arkadaşlarımız gözaltına alınmıştır. Boyun eğmeyeceğiz.”

Hukuksuzluk diz boyu

Akçelik, son olarak yaşanan hukuki süreci ise şöyle özetledi: “Dış karakol binasını 49 yıllığına TMMOB kullanımına tahsis eden protokol, geçtiğimiz günlerde Kültür Bakanlığı tarafından tek taraflı olarak feshedildi. Bunun üzerine karşı dava açtık ve davayı kazandık, dolayısıyla protokol iptal olmuş değil. Ancak dün saat 17:50’de gelen tebligatla, odanın sabah 10.00 gibi çok kısa bir sürede boşaltılmasına yönelik bir karar çıktı. Arkadaşlarımız sürenin çok kısa olduğu gerekçesiyle tebligatı imzalamadılar. Şimdi içerideki avukat arkadaşlarla yaptığımız görüşmede de, onlara herhangi bir mahkeme kararının iletilmediğini öğrendik.” Mimarlar daha sonra gözaltına alınan meslektaşlarına ulaşmak için polis merkezine doğru hareket etti.

Gözaltına alınanlar

Polis ablukasında gözaltına alınan isimler şunlar oldu: Gözaltına alınanlar şöyle: Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu, Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Sami Yılmaztürk, Ali Hacıalioğlu, Mimarlar Odası yöneticisi Mücelle Yapıcı, Mimarlar Odası avukatı Can Atalay, Mürsel Selçuk, Sinan Omacan, Nihat Uçukoğlu, Hilmi Etikan, Yasemin Dura, Metin Karadağ, Zeki Aslan, Hasan Fener, Cem Tüzün, Ersin Kiriş. Gözaltına alınan Eyüp Muhcu, Mücella Yapıcı ve Can Atalay, dün 3'üncü yıldönümü olan Gezi Direnişi sırasında öne çıkan isimler olmuştu. O gün Gezi Parkı'nın talan edilmesine karşı çıkan isimler, bugün yeni bir talana karşı çıktıkları için bir kez daha gözaltına alınmış oldu.

Serbest bırakıldılar

Gözaltına alınan oda üyeleri, Kağıthane Devlet Hastanesi'ndeki sağlık kontrolünün ardından ifade vermek için Vatan Emniyet'e götürüldü. İfadeleri alınan mimarlar serbest bırakıldı.

******

Meclis’e taşındı

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Mimarlar Odası’nın kullandığı Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası’nın zorla boşaltılmasını TBMM’ye taşıdı. Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sunan Yarkadaş, “Fiilen imkânsız bir tahliye talebini yapan Beşiktaş Kaymakamlığı bu talebi hangi amaçla yapmıştır?” dedi. Binanın oda tarafından 2002 yılından beri kullanıldığını ifade eden Yarkadaş, “Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün 7.12.2015 tarihinde göndermiş olduğu bir yazı ile Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ile imzalanan protokolün tek taraflı olarak iptal edildiğini bildirmiştir.

Kaynak: Birgun.net