Fransa’da çok sayıda demokratik kitle örgütü, parti ve birey bir araya gelerek yeni bir savaş karşıtı kolektif kurdu. Kadın örgütleri, anti-emperyalist örgütler, göçmen örgütleri, akademisyenler, aktivistler ve bazı sol partilerin de içinde bulunduğu “Savaşa ve Savaş Durumuna Karşı Kolektif”, kuruluş bildirisini yayımladı. Fransa’nın Orta Doğu ve Afrika’daki yağmacı savaşlardaki rolünün basın tarafından göz ardı edildiğine ve genellikle “insani müdahale” kılıfı altında meşrulaştırılmaya çalışıldığına dikkat çeken kolektif, dünyanın en büyük dördüncü silah üreticisi olan Fransa’nın yürüttüğü savaşların emekçilere, kültüre ve ekolojiye ayrılması gereken kaynaklardan karşılandığını söyledi. Fransa’yı “kundakçı bir itfaiyeciye” benzeten kolektif açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

EMPERYALİZM VE YAĞMA
“Fransa’nın savaşlarda öldürdüğü siviller, IŞİD’in Paris’te öldürdüğü siviller kadar masumdur. Hükümetin korku ile hükmetmek için savaşı bir araç olarak kullanıp özgürlükleri kısıtlamasına karşı çıkıyoruz. Başka ülkelere müdahalelere, yağmalara ve dolayısıyla emperyalizmin tüm formlarına karşıyız. Kolektifimizin mücadelesi her türlü ırkçılık, Müslüman karşıtlığı, eşitsizlik, ayrımcılık ve göçmen düşmanlığına karşıdır.

Hedeflerimiz:
- Fransa’nın müdahaleci politikalarını sonlandırmak, NATO ve benzeri savaş örgütlerinden çıkmasını sağlamak.
- Dünyanın en feci diktatörlüklerine silah sağlayan anlaşmaları sonlandırmak.
- Toplumun militerleştirilmesini, gözetim uygulamalarını ve militer-güvenlik zihniyetinin diğer uygulamalarını sonlandırmak.
- Halkların kendi kaderini tayin hakkını savunmak, dünyadaki direniş ve kurtuluş hareketleriyle dayanışma içinde olmak.” Dış Haber Servisi

Kaynak: Birgun.net