Fransa İçişleri Bakanı Cazeneuve, tesettür mayosunun yasaklanmasına ilişkin yasa çıkarılması girişiminin anayasaya aykırı olacağını belirtti

La Croix gazetesine konuşan Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin gündeme getirdiği tesettür mayosunun yasaklanmasını öngören bir yasaya ilişkin, "Hükümet böyle bir yasağın kanunlaşması için adım atmayacaktır. Bu yasa anayasaya aykırı olur ve etkisiz kalacaktır. Ayrıca tamiri imkansız gerginliklere ve anlaşmazlıklara sebep olacaktır." dedi.

Anadolu Ajansı'ndan edinilen bilgiye göre, Cazeneuve ayrıca Müslümanların kadın erkek eşitliği, cumhuriyet değerlerinin korunması, hoşgörü ve birlikte yaşam konularında toplumla beraber hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Öte yandan Fransa'nın kuzeybatısındaki Bretagne bölgesindeki Douarnenez kentinde erkeklerin de bulunduğu 30 kişilik bir grup, plajda tesettür mayosu ve başörtüsü giyerek yasağı protesto etti. Ouest-France gazetesine konuşan protestocu grubun sözcüsü, tesettür mayosu yasağı yüzünden plajlara gidemeyen kadınlara destek olmak için bir araya geldiklerini söyledi.

Fransa'nın güneyindeki bazı belediyeler, ay başından itibaren sahillerde tesettür mayosu giyilmesini, toplumsal huzursuzluğa neden olabileceği nedeniyle yasaklamıştı.

Nice İdare Mahkemesinin uygulamaya koyduğu tesettür mayosu yasağı kararına İnsan Hakları Ligi ve Fransa İslamofobi ile Mücadele Derneği (CCIF) tarafından yapılan itirazı değerlendiren Danıştay, geçen cuma günü kararı durdurmuştu.

Kaynak: Birgun.net