BirGün'ün ortaya çıkardığı Karaman’da Ensar Vakfı ile Karaman Anadolu İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği’nin (KAİMDER) yurtlarında kalan çocuklara tecavüzden tutuklanan M.B.’ni yargılanacağı davanın ilk duruşması başladı.

10.57

Duruşma salonuna alınmayan avukatlar alkışlı protesto düzenledi. Protesto üzerine salonun kapıları açılarak içeri alımlar başladı.

10.50

Milletvekillerinin gözlemci heyeti olarak duruşmaya katılma talebi değerlendiriliyor. Kapı önünde gerginlik oldu.

10.40
Salonun boşaltılması için duruşmaya ara verildi. Salon boşaltılınca duruşmaya devam edilecek.

M. B., 5 Mart’ta, Ensar Vakfı’nda kalan çocuklara tecavüzde bulunduğu için tutuklanmıştı.

10 çocuğun ailesinin yaptığı şikayet üzerine tutuklanan M. B., “kasten yaralama”, “çocuğu müstehcen yayınları okumaya ve seyretmeye teşvik”, “çocuğun nitelikli cinsel istismarı”, “cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyet yoksun kılma” suçlarından, 600 yıl hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Karaman Adliyesi Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada yoğun güvenlik önlemleri var.

Adliye çevresinde arama noktaları oluşturulmuş durumda. Davayı izlemeye gelenler arasında CHP ve HDP’li vekillerin yanı sıra sivil toplum örgütleri temsilcileri de var. Baroların müdahillik talebi kabul edildi. Milletvekilleri ve derneklerin talepleri reddedildi

Sanık M. B., telekonferans sistemiyle tutuklu bulunduğu Ereğli Cezaevi’nden duruşmaya katılacak.

Savcı, Ensar Vakfı ve KAİMDER’in ‘suçtan zarar görme’ ihtimallerine binaen davaya müdahil olmaları gerektiğini belirtti.

ÖDP BAŞKANLAR KURULU ÜYESİ GÖZALTINA ALINDI

Davaya katılmak üzere yola çıkan kadınlar, yol boyunca engellendi.

ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Pelin Bektaş hakkında yakalama kararı bulunduğu gerekçesiyle polis tarafından gözaltına alındı ve Karaman Çarşı Karakolu’na götürülen Bektaş daha sonra serbest kaldı.

Durdurulan bir araçta bulunan dövizlere ve pankartlara valilik kararıyla el konuldu.

Engellemelere tepki gösteren HDP Ankara İl Eş Başkanı Birsen Kaya, “Fiili darbe içerisinde bir uygulamayla karşı karşıyayız” dedi.

Uzun süre bekletilen kadınlar, kente ulaştıklarında Piri Reis Kültür Merkezi’nin önünde toplandı, ardından adliyenin önüne yürüdü.

Eğitim Sen, Eğitim İş, Haziran Hareketi ve birçok demokratik kurum adliye önünde: 'Tecavüzcüler yargılansın' pic.twitter.com/7YUQLLefcl

— serbay mansuroğlu (@serbaymansur) 20 Nisan 2016KADIN ÖRGÜTLERİ DAVAYA MÜDAHİL OLACAK

Valilik kararı nedeniyle adliye yakınına her türlü araç girişi ve parkı yasaklandı. Avukatlar adliyeye giriş yaptı. Kadın örgütlerinin ise adliye binasına girişine izin verilmiyor. Polis, hakimin verdiği karar doğrultusunda müdahil avukatlar dışında kimsenin adliyeye alınmayacağını söyledi.

Bugünkü duruşmada kadın örgütleri, davaya müdahillik başvurusunda bulunacak.

Kaynak: Birgun.net