ZEYNEP YÜNCÜLER
[email protected]
@yunculerzeynep

19 Temmuz 1987 tarihinde dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından atanan Hayri Kozakçıoğlu tarafından Bölge illerde ‘olağanüstü hal’ zamanı yürürlükte olan ve 90’ların ortalarında kaldırılan ‘bekçilik görevi’ AKP tarafından yeniden uygulamaya konuldu.

Sadece bu yıl 20 bin bekçi

İçişleri Bakakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, operasyonların sürdüğü Şırnak, Mardin, Diyarbakır gibi illere 2016 yılında toplam 20 bin bekçi alımı yapılacak. Açıklamaya göre, ‘bekçi adayları için askerliğini tamamlama şartı konulurken, KPPS şartı ön görülmüyor, adayların ilkokul, ortaokul, lise, önlisans ve lisans öğrenim görmeleri yeterli. Bu kapsamda şu anda operasyonların ve çatışmaların sürdüğü Bölge illerde görev yapacak bine yakın bekçi görevde.

Polis de olabilecekler

İçişleri Bakanlığı’nın‘Çarşı ve mahalle bekçiliğine giriş sınavı yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik’inde geçen maddelere göre, EGM’ce ihtiyaç duyulması halinde en az üç yıl fiilen kıdemli emniyet bekçisi olarak görev yapmış ve üniversite eğitimini tamamlamış olanlar yapılacak sınav ile polis memurluğuna atanabilecek. Bir yıl içerisinde kıdemli emniyet bekçilerinden polis memurluğuna geçeceklerin sayısı, başvuru şartlarına haiz bekçilerin toplam sayısının yüzde 5’ini geçmeyecek.

‘Dolgun maaş’: 1500 TL

Yürütmeliğe göre, bekçilerin işbaşı yapmasının ardından koruma görevi yürüten 20 bin polis ‘suçla mücadeleye’ çekilecek. Bekçiler, hükümete yakın kamu sitelerinde ‘Dolgun maaş’ müjdesi olarak sunulan bin 500-bin 700 TL arasında maaş alacak.

*******

‘Gencecik insanları hedefe koyuyorlar’

BirGün’e konuşan Kızıltepe Haastanesi’nden bir doktor 200’ye yakın gencin, bekçilik başvusuyla sağlık kontrolüne geldiğini ve raporlarını aldıklarını belirtti. Doktor şöyle devam etti: “Ciddi bir bekçi alımı var, hepsini bize sağlık muayenesine gönderiyorlar. Bu sağlık raporlarını isteyen, emniyet müdürlüğü. Benim çalıştığım yer Kızıltepe’ye şimdiye kadar 200 kişi geldi, Mardin merkeze de 300 kişi gelmiş. Gelen çocuklara ne bekçiliği diye sorduğumda alan, park, kaymakamlık, karakol dediler. Bu gelenlerin hepsi çocuk genç eğitim vasfı olmayan gencecik çocuklar. Kısaca eylem riski olan yerlerde bu eğitimsiz çocukları hedef koyuyorlar. Zaten burada devlet dairelerin önü 2 metrelik beton bloklar şeklinde örülü. Belli ki, artık bu bekçi alımıyla daha çok polis memurlarının durduğu bölgelerde bu bekçiler duracak ciddi anlamda böyle bir alım başladı. Polisler çekilecek, bu bekçi gençler konulacak güvenlik bölgesine. Bir olay olursa onların başına bir şey gelecek. Sanki bir şey olacaksa onları olsun anlayışı gibi. Bunun daha arkası gelecekmiş bize böyle bir bilgi geldi.”

Kaynak: Birgun.net