Artvin merkeze bağlı Sümbüllü Köyü’nün üzerinden geçirilen elektrik iletim hattı için doğal yaşlı ormanlardan ağaç kesilmesi, tepkilere neden oldu.

Cmhuriyet'te yer alan habere göre; Artvin’deki barajlarda üretilen elektrik için iletim hattı çekilmesi amacıyla 2011 yılında proje hazırlandı. Merkeze 8 kilometre uzaklıktaki Sümbüllü Köyü’nün 25 metre üzerinden geçirilen iletim hattı için doğal yaşlı ormanların bulunduğu alanda Artvin Orman Bölge Müdürlüğü’nün izni ile ağaç kesimine karar verildi.

Ancak yıllardır, 'Yasak orman' ilan ederek korudukları doğal yaşlı ormanlardan ağaç kesimine karşı çıkan Sümbüllü Köyü sakinleri, 'kesim izninin yürütmesinin durdurulması ve iptali' istemiyle Rize İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme, 2013 yılında ‘yürütmeyi durdurma ‘ kararı verdi.


Karara karşı yapılan itirazlarla ilgili hukuki süreç devam ederken bölgede önceki hafta ağaç kesimine başlandı. Orman üzerinden geçecek elektrik iletim hattı için 60 metre genişliğindeki alanda, iddialara göre 700’e yakın ağaç kesildi. Ağaç kesimine Jandarma ekipleri de güvenlik önlemi alarak eşlik etti.

Cengiz Nişancı, ‘Yasak orman’ ilan ederek korudukları yaşlı ormandan ağaç kesmediklerini belirterek, elektrik iletim hattı için ağaç kesilmesine tepki gösterdi. Cengiz Nişancı, "Devlet yaptıkları ile ülke insanını mutu etmeli. Bu hat için alternatif bölgeleri de yetkilere izah ettik. Eğimi az ve köyden uzak mesafede alanlar vardı. Bu alanda diretilmesine anlam veremiyoruz. Hukuk savaşımız sonunu kadar devam edecek" dedi.

Kaynak: Birgun.net