Uluslararası alanda tanınmış onlarca yazar, akademisyen ve gazeteci Türkiye’de yazar ve düşünürlerin gözaltına alınmasına karşı bir açık mektup yayımladı.

Gözaltında tutulan gazeteci, yazar Ahmet Altan ve Prof. Dr. Mehmet Altan ile tutuklu yazarlar Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay’a, dünyaca ünlü 54 isimden destek geldi. Ünlü yazar, yayıncı ve akademisyenler bir mektup yayımlayarak, darbe uygulamalarına karşı durulması çağrısında bulundu.

Destek mektubuna, Nobelli edebiyatçılar J.M. Coetzee ve Orhan Pamuk’un yanı sıra, Daron Acemoğlu, Hector Abad, John Berger, Elena Ferrante, Breyten Breytenbach, Peter Carey, Russell Banks, Roberto Saviano gibi dünya çapındaki yazarlar imza attı.

Dünyanın tüm demokratlarına seslenilen mektupta, “Türkiye’yle ve Ortadoğu’nun geleceğiyle ilgilenen herkesi, Türk Hükümeti’nin, farklı fikirleri savunan Türkiye’nin en parlak düşünür ve yazarlarına karşı yürüttüğü sindirme ve baskı harekâtına karşı durmaya çağırıyoruz” denildi.

“OHAL süreci cadı avına dönüştü”

Mektupta 15 Temmuz darbe girişimi lanetlendi, “Türkiye halkı, ülke kurumlarına karşı yapılan bu saldırıya direnmemiş olsaydı, ortaya çıkan yıllar boyu sürecek bir sefalet olacaktı” ifadesi kullanıldı, fakat OHAL sürecinin cadı avına dönüştüğü vurgulandı.

Mektupta şu ifadeye yer verildi: “15 Temmuz darbe girişimi sonrasında hükümetin geçici olarak olağanüstü hâl ilan etmesi anlaşılabilir. Ancak başarısız darbe girişimi, McCarthy tarzı bir cadı avı yürütmek için bir bahane olarak kullanılmamalı ve olağanüstü hâlde yaşananlar temel hakları, delillerle ilgili hukuk kurallarını ve hatta genel sağduyu kurallarını hiçe saymamalıdır.”

Kaynak: Birgun.net