Semih Güven - [email protected]
@semihguvenn

Hükümet-Saray kavgası liranın hızla erimesine neden olmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'Pelikan Dosyası'nın ardından başbakan Ahmet Davutoğlu'nu 'Saray'a çağırdığı ve ardından Başbakanlıktan istifa ettirdiği hafta başında dolar/TL'de 2.78 seviyelerine kadar bir düşüş görülmüştü. Siyasi belirsizliğin ortaya çıkışının ardından ise lirada serbest düşüş dün de sürdü. Güne 2,94 seviyelerinden başlayan Dolar/TL, gelişen piyasalardan fonların kaçışının da etkisiyle dün öğle saatlerinde 2,9750 seviyesine kadar yükseldi. Böylece Saray-Hükümet kavgası liraya dolar karşısında bir haftada yüzde 7 değer kaybettirmiş oldu.

Avroda artış yüzde 6

Liranın değer kaybı sadece dolar karşısında değil, avro karşısında da sert bir şekilde yaşanmaya devam ediyor. Geçen hafta başında 3,18 liraya kadar düşen Avro/TL paritesi, ardından hızlı bir yükseliş ivmesi yaşadı. Dün güne 3,35 TL seviyesinden başlayan avro, öğle saatlerinde hızla 3,39 TL'ye kadar yükseldi. Avroda lira karşısında değer artışı son bir haftada yüzde 6'yı geçmiş oldu.

Çeyrek 200 TL

Geçen cuma günü 122 liraya kadar yükselerek tüm zamanların rekorunu kıran gram altında dün tekrar tansiyon yükseldi. Cuma günkü rekorun ardından 118 liraya kadar çekilen gram altında fiyat dün tekrar 121,7 liraya kadar çıktı. Gram altında da son bir haftadaki değer kazancı yüzde 8'i aşmış oldu. Yükselişle birlikte İstanbul Kapalıçarşı'da çeyrek altının fiyatı da 200 liraya kadar yükseldi.

3 Lirayı geçebilir

Gedik Yatırım Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, liradaki sert değer kaybını BirGün’e değerlendirdi:

“Dolar Türk lirası karşısında iki nedenle değer kazanıyor. İlki yeni kabinede ekonomi yönetiminin kimlerden oluşacağına ilişkin belirsizlik, ikincisi ise bize benzer ülkelerde de doların değer kazanıyor olması. Dış iklim özellikle İngiltere’nin AB ‘den ayrılıp ayrılmayacağını belirleyecek referandum yaklaştıkça kasvetli bir hal alıyor. Bu da yurtiçinde döviz kurlarını destekliyor. Dolar arkasında bulduğu bu iki itici güç ile 7 işlem gününde yüzde 6,4 değer kazandı. Bu hareketin yeni rekorları beraberinde getirmesinin güç olduğunu ancak 3,04’e kadar sürme şansı bulunduğunu düşünüyorum. Cari fiyatlardan yüzde 2,3 kadar yüksek olan bu direnç alıcılar için yeterince çekici değil. Bu bakıma dolara yönelmek isteyen tasarruf sahipleri adına güncel şartlarda aşağı yönlü risklerin yukarı yönlü fırsatlardan daha baskın olduğu görüşündeyim. 2016 bütününde ağırlıkla 2,75 – 3,05 gibi bir bant içinde dalgalanmaya aday bulduğum doların önümüzdeki aylarda daha uygun maliyetler ile alım fırsatları sunabileceğini, tasarruf sahiplerinin döviz cephesine yönelirken alternatif maliyetleri (mahrum kalınacak TL cinsi faiz getirisi) de dikkate alması gerektiğini düşünüyorum.”

Kaynak: Birgun.net