Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’ndaki 584. buluşmalarında 27 Mayıs'tan bu yana kendisinden haber alınamayan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter'in akıbetini sordu.

Hurşit Külter’in annesi Kerime Külter, Cumartesi Anneleri’ne gönderdiği sesli mesajda "Devlet 'almadık' diyor ama yalan söylüyor. Oğlum adalet için mücadele ediyordu. Onu buluncaya kadar durmayacağım" dedi.

Dicle Haber Ajansı’nın (D) geçtiği habere göre, Hurşit Külter’in kardeşi Ebubekir Külter ve ses kaydı gönderen anne Kerime Külter şunları söyledi:

Ebubekir Külter: Bir anne daha eklenmesin

“Annem ve babam daha fazla acı çekmeden ağabeyimin akıbetinin açıklanmasını istiyorum. Cumartesi Anneleri'ne bir anne daha dahil olmasın.

“Sosyal medya platformlarındaki paramiliter hesaplardan gözaltına alındığı yönünde paylaşımlar yapıldı. Yapılan resmi açıklamalarda ise Külter'in gözaltına alınmadığı iddiasında bulunuldu. Gözaltında değilse nerede o zaman? İş işten geçmeden bir an önce bir açıklama bekliyoruz.

Anne Külter: Kirli savaşı anneler durdursun

Eylemde sağlık sorunlarından kaynaklı Galatasaray Meydan'ına gelemeyen Külter'in annesi Kerime Külter'in gönderdiği ses kaydı da dinletildi:

“Devlet 'almadık' diyor ama yalan söylüyor. Oğlum adalet için mücadele ediyordu. Onu buluncaya kadar durmayacağım.

“Kürt Türk anneleri el ele versin ve bu kirli savaşı durdursunlar. O gücümüz var ve biz Kürt anneleri buna hazırız."

“90'LI YILLAR GİBİ”

İnsan Hakları Derneği (İHD) Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon tarafından kaleme alınan basın açıklamasını ise kayıp yakınlarından Aylin Tekiner okudu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Aradan geçen 8 güne rağmen Külter'in akıbetini devlet yetkilileri açıklamadı.

"Yapılan tek açıklama Şırnak Valiliği'nin 'Söz konusu şahıs, emniyet birimlerimiz tarafından gözaltına alınmamıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur' oldu.

“Devlet yıllardan beri gözaltında kayıplar için 'biz almadık, bizde yok' gibi yanıtlar veriyor. Aynı şeyler gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır, Hasan Ocak ve Kenan Bilgin için de söylendi.

“Avukatlar sokağa çıkma yasaklarından kaynaklı adliyeye gidemiyor. Savcılar ise avukatların telefonlarına çıkmıyor.

"Hurşit Külter'e ne oldu sorumuz cevapsız kalıyor. Aynen 90'lı yıllarda olduğu gibi 'gözaltına alınmadı' demekle yetiniliyor.”

Kaynak: Birgun.net