BURCU CANSU - ZEYNEP KURAY

Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’nde 6 Mayıs 1972 tarihinde idam edilen Türkiye devrimci hareketinin önder kadrolarından Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan katledilişlerinin 44’üncü yıldönümlerinde yurt genelinde anıldı. Üç fidan için ilk anma Ankara'da mezarları başında yapıldı. Karşıyaka Mezarlığı her 6 Mayıs’ta olduğu gibi yine Denizleri anmak isteyenlerle doldu. Mezarlık gün boyu ziyaretçi akınına uğradı. İşçisi memuru, genci yaşlısı, kadını erkeği binlerce kişi Denizlerin mezarı başında mücadele andı içti. Yapılan konuşmalarda AKP hükümetinin savaş politikaları ve emperyalizme öfke vardı. Tek adam diktatörlüğü kurmak isteyenlere karşı birlikte mücadele çağrısı yapıldı.

Denizler… Bizim Denizler!..
Emek ve demokrasi güçlerinin düzenlediği anmaya KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu temsilcileri, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, Yazar Eşber Yağmurdereli de katıldı. Sivas’ta Madımak Oteli’nde katledilenlerin aileleri de anmaya "Madımak utanç müzesi olacak" yazılı katledilenlerin fotoğrafının bulunduğu pankartla katıldı.

Enternasyonal marşı eşliğinde yapılan saygı duruşunun ardından ortak metni KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Fevzi Yılmaz okudu. Yılmaz, Ortadoğu’da ve Türkiye’de yaşanan katliamlara dikkat çekti, “Umutsuzluğa ve karamsarlığa savaş açmalıyız” dedi.

Devrimci avukat Çelenk de anıldı
5 Mayıs 2011'de aramızdan ayrılan Denizlerin, Mahirlerin ve birçok devrimcinin avukatı, demokrasi ve sosyalizm mücadelesinin yılmaz savunucusu Halit Çelenk de ölümünün 5. yıl dönümünde Denizlerle birlikte anıldı. Halit Çelenk’in eşi, Denizlerin “Şekibe ablası” Şekibe Çelenk de her yıl olduğu gibi ellerinde karanfillerle anmadaki yerini aldı.



Şekibe Çelenk’in mesajını gençler okudu. Çelenk mesajında şunları dile getirdi: “O cinayeti işleyenler tarihin karanlığına gömüldüler ama üç fidanımız ve savundukları düşünceler ve inançları yani sınıfsız, sömürüsüz, eşit ve özgür, barış içinde bir toplum için tam bağımsız ve demokrat bir Türkiye sevdası yaşıyor, yaşamaya da devam edecek.”

Denizler hâlâ birleştiriyor
Denizlerin mücadele arkadaşı ve EMEP yöyeticisi Mustafa Yalçıner ise konuşmasına Denizler ve Halit Çelenk’i anarak başladı. Yalçıner, “Denizler bizleri hala birleştiriyorlar. Bugün bizim her zamankinden çok birliğe, birlik olmaya ve bir yumruk olmaya, örgütlenmeye ihtiyacımız var” diye konuştu. Denizlerin son sözlerinin okunmasının ardından Hüseyin İnan, Yusuf Aslan, Deniz Gezmiş ve Halit Çelenk’in mezarları ziyaret edildi.

İdam saatlerinde üç dakikalık anma
Bursa'nın Nilüfer İlçesi Üç Fidan Parkı'nda da anma töreni düzenlendi. 68'liler Birliği Vakfı üyeleri üç fidan için idam saati olan 5.30'da üç dakikalık saygı duruşunda bulundu. Daha sonra ellerindeki karanfilleri Üç Fidan Anıtı'na bırakan vakıf üyeleri parktan ayrıldı. CHP ve Haziran Hareketi de birçok yerde Denizleri çeşitli etkinliklerel andı.

Öğrenciler de ‘üç fidan’ı unutmadı
İstanbul Üniversitesi'nde öğrenciler tarafından yapılan anmada ise "üniversitelerde faşist-gerici çeteleri besleyenler 6 Mayıs 1972'de Denizleri idam ettirenlerin mirasçısıdır" denildi. Havuzlu Bahçe'de toplanan öğrenciler "Emperyalizme ve faşizme karşı Denizlerin yolunda üniversiteyi savunacağız" pankartı açtı. Akşam saatlerindeki anmada ise Gümüşsuyu'ndan Dolmabahçe'ye yüründü, üç fidan için denize kırmızı karanfiller bırakıldı.

Kaynak: Birgun.net