Türkiye Gazeteciler Sendikası ile gazetemiz BirGün arasında 2’nci dönem toaplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlandı, sözleşme imzalandı.
İki yıl geçerli olacak olan sözleşmeye göre, çalışanların ücretlerine birinci yıl için yüzde 10, ikinci yıl için yüzde 10 zam yapılacak. Çalışanlara 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde ve 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde olmak üzere, yılda iki kez ikramiye verilecek.

Boşanma yardımı sözleşmede
Sosyal hakların iyileştirilmesini öngören sözleşmeye boşanma yardımı da girdi. Buna göre, evlenen çalışanlara yapılan 1000 TL’lik yardım, boşanan çalışanlara da verilecek. Ayrıca çocuğu yeni dünyaya gelen veya birinci dereceden yakınını kaybeden işçilere 1000 TL yardım yapılacak. TGS üyesinin 0-6 yaş grubundaki her çocuğu için kreş yardımında bulunulacak.

Sözleşmeye göre çalışanlar 4 gün haftalık izin ve 1 gün aylık izin olmak üzere, ayda toplam 5 gün izin yapacak. Regl dönemini ağır ve sancılı geçiren kadın işçilere talep etmeleri durumunda bir gün ücretli izin verilecek. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadın çalışanlar tam gün ücretli izin kullanabilecek. 17 Mayıs Uluslararası Homofobi ve Transfobiye Karşı Mücadele Günü’nde ise cinsiyetine bakılmaksızın tüm çalışanlar, katılacağı etkinliği önceden bildirerek ücretli izinli sayılabilecek.

Hak ve barış odaklı habercilik
Sözleşmeye ayrıca, şu madde eklendi: “Bu TİS, her türlü güç odaklarından bağımsız olarak halkın haber alma ve gazetecinin haber verme/yapma özgürlüğü temelinde editoryal bağımsızlığı korumayı ve geliştirmeyi garanti altına alır. Habercilikte eril/seksist, ayrımcı, nefret söylemi içeren, şiddet kışkırtıcılığı yapan, baskından yana ve baskın olanı yeniden üreten kutuplaştırıcı, militarist yaklaşım ve dili reddeder. Hak, yurttaş ve barış odaklı habercilik anlayışını korumayı ve geliştirmeyi garanti altına alır. Demokratik katılımcı habercilik modelini işyeri özelinde geliştirmeyi ve model olarak genel habercilik ortamında yaymayı teşvik eder.”

Kaynak: Birgun.net