Dışişleri Bakanlığı’nın talimatı üzerine istişarelerde bulunmak üzere İstanbul’a gelen Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ile ilgili “Büyükelçiyi geri çağırdık bugün gelecek” diyen Yıldırım daha sonra kendisine iletilen bir not üzerine “Bir düzeltme yapmak istiyorum. Büyükelçimiz dün gelmiş” dedi. Başbakan Yıldırım’ın; gelişi tüm haber kanalları tarafından canlı olarak yayımlanan ve bugünkü gazetelerin de manşetini süsleyen Almanya Büyükelçisi’nin yurda dönüşü konusunda bilgilendirilmemesi dikkat çekti.

Sözcü'nün haberine göre, Başbakan Binali Yıldırım Azerbaycan’a hareketinden önce yaptığı açıklamada “Dün Almanya Parlamentosu’nda kabul edilen ve bir avuç Ermeni lobisinin etkisi ile kabul edilen karar esasında dost ve müttefikimiz Almanya’nın parlamentosunun tarihi bir hatasıdır. Üzerinde hukukçuların bile anlaşamadığı, farklı kararların olduğu bu karar Türk milleti tarafından asla ve asla kabul edilemez, yok hükmünde bir karardır. Bu vesile ile büyükelçimizi geri çağırdık, önümüzdeki günlerde bu kararın ne şekilde değerlendirileceği enine boyuna ele alınacak, gereken tavır ve davranış ne ise bunu tereddütsüz yerine getireceğiz” dedi.

“Bu karar ile Almanya ve Türkiye ilişkileri gerçek anlamda zedelenmiştir” diyen Yıldırım “650 kişilik Alman Parlamentosu’nda sadece 250 civarında temsilcinin katılmış olması aslında çoğunluğunun bu kararı içine sindirememiş olduğunu da gösteriyor. Ümit ediyoruz ki yanlış hesap Bağdat’a gitmeden geri döner. Ermeniler bu yanlıştan bir türlü dönmüyorlar. Azerbaycan topraklarını işgal devam ediyor. Azerbaycan güvenliğini sağlama konusunda geçtiğimiz 25 yılda önemli mesafe kat etmiş, her bakımdan kendini geliştirmiştir. Bu bölge için, güvenliği için önemli bir gelişmedir. Ermenistan’ın bugün terör örgütlerine kucak aştığı bir sır değildir. Bu aymaz tutumun bedelini milyonlarca Ermeni izolasyonla, yoksullukla ödemek zorunda kalmaktadır. Ermenistan bu boş hayallerden vazgeçmeli.” diye konuştu.

DAHA SONRA DÜZELTME NOTU GELDİ

Yıldırım’ın “büyükelçimizi geri çağırdık bugün gelecek” sözleri üzerine danışmanları kendisine not gönderdi. Yıldırım da “Bir düzeltme yapmak istiyorum. Büyükelçimiz dün gelmiş” dedi.

GÖZLER DIŞİŞLERİ’NE ÇEVRİLDİ

Yıldırım’ın bu ‘hatasının’ ardından gözler Dışişleri Bakanlığı’na çevrildi. “Büyükelçiyi geri çağırma” gibi tarihi bir gelişmede hükümetin başındaki ismin neden yeterince bilgilendirmediği gibi sorular kafaları karıştırdı. Bakanlığı konuyla ilgili ilerleyen saatlerde açıklama yapıp yapmayacağı ise henüz bilinmiyor.

Kaynak: Birgun.net