Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve 3. havalimanı projelerinde zaman zaman gündeme gelen “ağaç kesimi” tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Ahmet Arslan, söz konusu projeler için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı arasında protokol yapıldığını hatırlattı.

Arslan, “Protokol gereği, projeler kapsamında kesilen ağaçların 5 katı dikilmesi gerekiyor. Gerek bakanlık gerekse her iki projenin üstlenici konsorsiyumları olarak bu konuya fazlasıyla özen gösteriyoruz” dedi.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü de içine alan Kuzey Marmara Otoyolu Projesi için şu ana kadar 381 bin ağacın kesilmesi veya nakledilmesinin söz konusu olduğunu ileri süren Arslan, protokole göre bu rakamın 5 katına denk gelen 1 milyon 900 bin ağaç dikilmesi gerekirken, halihazırda 2 milyondan fazla ağaç diktiklerini iddia etti.

Arslan, “Ancak bununla da yetinmeyeceğiz. 1.5 milyon daha ağaç dikilecek. Böylece Yavuz Sultan Selim Köprüsü için dikilen ağaç miktarı toplamda 4 milyon adede yaklaşmış olacak. Her iki proje için dikilecek ağaç sayısı toplamda 9 milyonu bulacak” ifadesini kullandı. Bakan Arslan, ağaç kesildiğine dair eleştirilerin olduğu bir diğer projenin ise 3. havalimanı olduğunu hatırlatarak “Havalimanının inşaat sahası, on yıllardan beri maden alanı olarak kullanılmış. Ocaklar açılarak ilkel madenciliğin yapıldığı alanın 25-30 yıl önceki fotoğraflarını da incelediğimizde bölgenin daha önceden tahrip edilmiş olduğunu görüyoruz. Bu kapsamda kesilen ağaç açısından şu ana kadar tahmin edilen rakamın oldukça altında kalındı” diye konuştu.

Kaynak: Birgun.net