BURCU CANSU / [email protected]

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, Artvin Cerattepe’de yapılması planlanan maden işletmesine karşı olduklarını, madencilik faaliyetinin yöre halkı ve Karadeniz için katliam olacağını bildirdi.
Katliama izin vermeyeceğiz

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, Artvin Cerattepe’de yapılması planlanan maden işletmesi ile ilgili 14 Mart’taki bilirkişi incelemesi öncesi TMMOB genel merkez binasında bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse, TTB Merkez Konsey Başkanı Bayazıt İlhan, DİSK Yönetim Kurulu Genel Başkan Yardımcısı Cafer Konca, TBMM Çevre Komisyonu Üyesi HDP Milletvekili Erdal Ataş katıldı.

Dört örgüt adına basın açıklamasını okuyan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, “Artvin Cerattepe’de yapılmak istenen madencilik faaliyeti yöre halkı ve Karadeniz için katliamdır” diyerek buna izin vermeyeceklerini belirtti.

Tarifi imkansız sonuçlar doğar
Cerattepe’de hükümet yandaşı bir firma tarafından yapılmak istenen madencilik faaliyetinin, yöre halkının ve bilim insanlarının tüm karşı çıkışlarına rağmen hükümet ve devlet yetkilileri tarafından ısrarla hayata geçirilmeye çalışıldığını belirten Soğancı, şunları söyledi:

“Cerattepe’de kurulması planlanan işletmede bakır ve diğer metaller çıkarılırken doğaya zarar vermeden işleneceği iddia edilmektedir. Oysa çalışma yapılması planlanan bölge ve civarı bırakın madenciliği, hiçbir şekilde dokunulmaması gereken bir coğrafyadır. Artvin ilini ve maden sahasını kapsayan bölge, dünyanın biyoçeşitlilik açısından en zengin ve aynı zamanda tehlike altındaki en önemli 34 karasal biyoçeşitlilik sıcak noktasından biri olarak kabul edilmektedir. Flora ve fauna olarak çok özel alan olan bölgenin bu tür bir kıyıma uğraması ileride telafisi imkansız sonuçlar doğuracaktır. Artvin ilinin içme suyunun sağlandığı kaynakların bir kısmı madencilik faaliyetinin yapılacağı sahada yer almaktadır. Dolayısıyla bölgedeki madencilik faaliyeti yaşamsal öneme sahip olan bu kaynakları doğrudan etkileyecektir…”

Halkın vicdanında mahkum oldular
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Mahkeme kararını bekleyeceğiz” diyerek geri adım atmış göründüğü açıklamadan birkaç saat sonra Orman Genel Müdürlüğü’nün şirkete yer tahsisi yaptığını hatırlatan Soğancı, “Artvin halkı, çeyrek asrı bulan mücadelesinde açtığı davalarla haklılığını defalarca kanıtlamıştır. Cerattepe projesi hem mahkemelerde hem de halkın vicdanında çoktan mahkum olmuştur” dedi.

Bu mücadele hepimizin
14 Mart’ta bilirkişi heyetinin yeniden Cerattepe’ye keşfe gideceğini söyleyen Soğancı, “Artvin halkı, haksızlıklara ve hukuksuzluklara direnen bütün toplumsal muhalefet kesimlerinin sesi olmuştur. Deresine, ormanına, yaşam alanlarına, doğasına, kentine ve geleceğine sahip çıkan Artvin halkının mücadelesi bizim de mücadelemizdir. Şimdi Artvin’in sesine ses katma zamanıdır. Bizler; emek-meslek örgütleri olarak Artvin halkının haklı mücadelesinin yanında ve takipçisi olacağız” diye konuştu.


Kaynak: Birgun.net