Ermenistan'dan ilk tepki Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan'dan geldi. Kararı memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen Nalbandyan, “Uluslararası Ermeni cemaatleri, Türkiye’nin tarihiyle yüzleşmesini 101 yıldır bekliyor” dedi. Nalbandyan, “Osmanlı Devleti’nin o dönemki müttefikleri Almanya ve Avusturya dahi soykırımı tanıyorken, Türkiye, tarihte yaşananları inkâr etmeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.

‘Sessiz kalanlara örnek olmalı’
Ermenistan Parlamentosu Başkan yardımcısı Eduard Sharmazanov da, Alman mevkidaşı Edelgard Bulmahn ile yaptığı telefon görüşmesinde de oylama nedeniyle teşekkürlerini iletti. Kararla soykırımın dünya çapında tanınması ve kınanması için bir yol açıldığını belirten Sharmazanov, "Bu adımla Almanya demokratik değerlere ve insan haklarını korumaya olan bağlılığını bir kez daha gösterdi" dedi.


Ermenistan Meclis Dış İlişkileri Daimi Komisyonu Başkanı Artak Zakaryan ise Almanya'nın, soykırımı kabul eden ama politik çıkarları uğruna sessiz kalan ülkelere örnek teşkil etmesi gerektiğini belirtti. Zakaryan, "Koca bir yüzyıl bile 1.5 milyon Ermeninin katline dair kanlı geçmişi silemez” diye konuştu.

‘Almanya, Türkiye’nin esiri değilmiş’
Türkiye’nin kriz yaşadığı Rusya, Almanya’nın soykırımı tanımasını iki tarafa gönderme yaparak “Türkiye’nin esiri değilmiş” diye yorumladı. Rus Parlamentosu Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov, “Bu karar, Erdoğan ile yapılan göçmen anlaşması yüzünden Almanya’nın prensiplerini çiğneyemeyeceğini gösteriyor” dedi.

Kaynak: Birgun.net