SEBAHAT KARAKOYUN [email protected]

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın HDP’lilere yönelik “fezlekeler tozlu raflarda kalmasın” talimatı ardından Meclis’teki dokunulmazlık tartışması yeniden alevlenirken AKP’nin partisine mensup milletvekilleri hakkındaki fezlekeleri gizlediği öğrenildi. Anayasa Adalet Karma Komisyonu’ndan Meclis’teki fezlekelere dair bilgi isteyen CHP Grup Başkanvekili özgür Özel’le yalnızca CHP’liler hakkındaki fezlekelere ilişkin bilgiler gönderildi.

15 Şubat’ta komisyona gönderdiği yazıda hakkında fezleke bulunan vekillerin ve yöneltilen suçlamaların listesini isteyen CHP’li Özgür Özel’e 18 Şubat’ta AKP’li Komisyon Başkanı Mustafa Şentop tarafından yanıt verildi. Yanıtında TBMM Başkanlığı’nca komisyona 429 dokunulmazlık dosyası gönderildiğini bildiren Şentop, yalnızca CHP’lilerin isimleri ve yöneltilen suçlamaların yer aldığı listeyi gönderdi.

18’İ 'HAKARET'TEN
Listeye göre CHP’li 38 milletvekiline ait 135 dokunulmazlık fezlekesi bulunuyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında “kamu görevlisine hakaret, iftira, adil yargılamayı engellemeye teşebbüs, toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasına muhalefet, cumhurbaşkanına hakaret, soruşturmanın gizliliğini ihlal” gibi suçlamalarla düzenlenen 35 fezleke de yer aldı. 135 dosyadan 18’i “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla düzenlenirken, bunlardan 5’inin Kılıçdaroğlu hakkında olması dikkati çekti.

EN ESKİSİ ERDOĞAN'IN
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Anayasa, Adalet Karma Komisyonu’na dün yeni bir yazı daha göndererek, AKP’li vekillerle ilgili dokunulmazlık dosyalarıyla ilgili listeyi de istedi.
Özel, Erdoğan’ın HDP’li milletvekilleri için söylediği “fezlekeler tozlu raflarda kalmasın” sözünü anımsatarak, “Bu Meclis’in raflarında en uzun süre bekleyen, çürümeye bırakılan dosya Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemine ilişkin AKBİL dosyasıdır” dedi ve aynı dosyadan suçlanan Harun Karaca’nın dokunulmazlık zırhından yararlandığını söyledi.
Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanı olarak ikinci bir dokunulmazlık zırhına kavuştuğuna işaret eden Özel, şöyle devam etti:
“Raflarda tozlanmış fezlekeler indirilirse bundan en çok Erdoğan’ın siyaset arkadaşları mağdur olur. AKP’liler hakkında ihaleye fesat karıştırma, irtikap, rüşvet gibi suçlardan ötürü düzenlenmiş 300’ü aşkın fezleke gelmiştir Meclis’e.”

HODRİ MEYDAN
Kendileri hakkındaki fezlekeler için “Yüzümüzü yere eğecek, bizi utandıracak bir suçlama yok” diyen Özel “Erdoğan’ın dediği gibi fezlekeleri tozlu raflardan indireceklerse hodri meydan. Gelsinler kürsü dokunulmazlığı dışında tüm dokunulmazlıkları kaldıralım ve milletvekilleri de yargılanabilsin” ifadelerini kullandı.


Kaynak: Birgun.net