HÜSEYİN ŞİMŞEK / [email protected]

Antep İslahiye’de Suriyeli bir ailenin 9 aylık bebeğinin tecavüze uğradığına yönelik haberimizin ardından Antep Valiliği, jandarmanın zanlıyı yakaladığını ve savcılık sorgusunun ardından mahkemeye çıkarılan 18 yaşındaki S.D’nin tutuklandığını duyurdu. Haberimizin ardından sosyal medya üzerinden dinci ve faşist bir grup BirGün’ü tehdit etti. Uzun süre devam eden tehditler olayın resmi kanallarca kabul edilmesinin ardından son buldu. Antep’te yaşanan tecavüz olayıyla ilgili dün de yayın yasağının geldiği açıklandı. Geniş yankı uyandıran olayın detaylarına ise BirGün ulaştı. Çadır kent dışında kalan ve mevsimlik işçi olarak çalışan Suriyeli R.H. ile A.H, sığınmak için kurdukları çadırda 9 aylık bebeklerini Türkiye vatandaşı olan ve o an yanlarında hayvanlarını otlatan S.D’ye bırakarak, 100 metre ilerideki tarlaya gitti. Tarladan döndükten sonra çadıra giren aile, çoban S.D’nin uzaklaşmakta olduğunu gördü.

İki ayrı doktor muayene etti

Bebeğinin bezini değiştirdiği sırada oluşan morlukları ve zedelenmeyi gören aile hemen İslahiye Devlet Hastanesi’ne gitti. Acil servisteki ilk müdahalenin ardından müşahade altına alınan bebek, kadın doğum uzmanı ve çocuk doktoru tarafından muayene edildi. Yapılan kontrolün ardından bebeğin tecavüze uğradığı ortaya çıktı.

Olayın BirGün tarafından haberleştirilmesinin ardından jandarmanın arama tarama çalışmalarını hızlandırdığı öğrenildi. Antep Valiliği ile İslahiye Kaymakamlığı’nın da sık sık telefon görüşmesi gerçekleştirdiği ve zanlının yoğun çalışmalar sonrasında akşam saatlerinde yakalandığı ifade edildi. Karakoldaki ifadesinin ardından savcılıkta da sorgulanan zanlı S.D, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Haber sonrası ölüm tehditleri

Haberimizin yayınlanmasının ardından oluşan tepkiler sonrasında, sosyal paylaşım ağı Twitter’da #antepte9aylıkbebeğetecavüz etiketi Türkiye gündeminde birinci sıraya yerleşti. Twitter’daki paylaşımların sonrasında İnci Sözlük’ün kurucusu Serkan İnci, haberimizi hedef göstererek, Atatürk Havalimanı’nda İsveç’e yönelik iddiaların yer aldığı yazılarla tecavüz haberimizin aynı gün çıkmasının kasıtlı olduğunu öne sürdü. İnci, tecavüz haberinin ortaya çıkmasından duyduğu rahatsızlığı “İsveç’in fonladığı haber siteleri ve STK’lar bugün İsveç’e çalışıyorlar... Haber içeriğinde ne tarih, ne bir isim var. Tamamen İsveç’e verilen tepkiyi manipüle etme amaçlı iğrenç bir atak. Bu adiler aynı algıyı İngilizce hashtagler ile Ensar vakfı ve diğer Türk markaları üzerinde de yaptılar. Bunların maması artık kesilmeli. Sol ve pkk basını ısrarla bu milletin önüne neden çocuk istismarı sunuyor? Hangi algıyı bu milletin üzerine yapıştırmaya çalışıyorlar?” mesajlarını paylaşarak dile getirdi. Serkan İnci’nin mesajlarının ardından binlerce ölüm tehdide ve küfür sosyal paylaşım ağı üzerinden haberimize yöneltildi.

Tayyar haberi doğruladı

Haberin bir algı yönetimi olduğunu belirten ve ölüm tehdidinde bulunun grubun mesajları sürerken, AKP Antep Milletvekili Şamil Tayyar Twitter hesabından, “Namussuz sapık yakalandı. Sözün bittiği yerdeyiz. İnşallah idam çıkar da idam sehpasında geberir” mesajını paylaştı. Tayyar’ın bu mesajının ardından, bir Twitter kullanıcısının olayın doğrulanmasından rahatsızlık duyduğu ve Tayyar’a, “Sayın vekilim, böyle haber kullanılmamalı. Kendi ayağımıza sıkıyoruz. Düşmana malzeme veriyoruz. Sorumluluk lütfen” dediği görüldü.

18 ilin Baro’su müdahil olacak

Tecavüz olayının duyurulmasının ardından Antep Barosu Çocuk Hakları Birimi çalışma başlattı. İslahiye’ye ziyarette bulunmayı planlayan Baro, davaya müdahillik talebinde bulunacak. Nizip’te çadır kentte çocukların cinsel istismara uğramalarına ilişkin davaya müdahillik talebinde bulunduklarını ancak mahkeme tarafından bu taleplerinin reddedildiğini hatırlatan Antep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, “Antep Barosu ve çevre illerden 17 baro, İslahiye’deki bu skandalla ilgili müdahillik talebinde bulunacak. Konunun sonuna kadar üzerine gideceğiz. Tek suçlu tecavüzde bulunan şahıs değildir. Devlet bu insanları buraya getirdiyse korumasını almak zorundadır” dedi.

Antep'te 9 aylık bebeğe tecavüz!

“Türkiye’de kimse görevini yapmıyor”

HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, 9 aylık bebeğin tecavüze uğraması olayının büyük bir sapkınlık olduğunu ifade etti. Çadır kentlerde ve çadır kent dışında kalan Suriyelilerin durumları ile ilgili ciddi çalışmalarının olduğunu ifade eden Toğrul, “Asıl sorun kamplar değil. Kamplarda kalan sığınmacılar, toplam sığınmacıların yüzde 10’u. Asıl dramı dışarıda kalan Suriyeliler yaşıyor. İnsanlar sokaklarda korumasız bir şekilde kalıyor. Bunu yetkililere anlatmaya çalıştık ama maalesef kimse Türkiye’de görevini yapmıyor ve köklü sorunlara yaklaşmıyor” diye konuştu. Suriye meselesinin darbe girişiminden sonra tamamen unutulduğunu anlatan Toğrul, şunları söyledi:

“AKP kendi derdine düştükten sonra Suriyeliler kendi başına bırakıldı. Bu durumla ilgili kamuoyunda yer alması için çalışmalarımızı yapacağız. Rezil bir durumla karşı karşıyayız. Yanlış Suriye politikasını kabul ediyorlar. Bu politika olmasa bu kadar insan perişan olmayacaktı. Yanlış yaptık demek yetmez. Bunun ortaya çıkardığı sorunları gidermek gerekiyor. İnsanları başıboş ve kontrolsüz bırakan AKP, bu insanların sorumluluğunu almalı.”

Nazlıaka: Antep’e gideceğim

Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka da olaya tepki göstererek tecavüz ve taciz vakalarının üzerinin örtülmemesi gerektiği ifade etti. Nazlıaka, BirGün’e yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Bu kişilerin deşifre edilmesi ve olayın üzerinin kapatılmaması olmazsa olmazdır. Bu nedenle olayın haberleştirilmesine tepki göstermek, muhabiri tehdit etmek kabul edilebilir değildir. Ben de Antep’e gidip aile ile görüşmek, kendilerine yardımcı olmak istiyorum. Zanlının yargılandığı duruşmaya kesinlikle gideceğim. Suriyeliler bizim misafirlerimiz ve onların güvenliklerinin sağlandığı ortamlarda yaşatılması gerekiyor. Herkes üzerine düşen sorumluluğu almalı.”

ÖDP: Ensar’ın arkasında dizilenler suça ortak

Öte yandan konuya ilişkin Özgürlük ve Dayanışma Partisi(ÖDP) de bir açıklama yayınladı. “Ensar’ın arkasına dizilenler bugün Gaziantep’teki bu suça ortaktır” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Daha önce İslahiye ve Nizip’te sarsıldığımız Suriyeli çocuklara tecavüz haberiyle dün bir kez daha Gaziantep’te karşılaştık. İç savaştan kaçıp Gaziantep’e yerleşen Suriyeli ailenin 9 aylık bebeği cinsel istismara uğradı. Haberin ardından haberi yapan BirGün gazetesi muhabirine ölüm tehditleri yağdı. Bu rezaletin sorumlusu sadece tecavüz eden vahşi değil, tacizi-tecavüzü aklayıp meşrulaştıran uygulamaları tepeden aşağı uygulayan siyasi iktidardır. Dün İslahiye’ye, Nizip’e ses çıkarmayanlar, Ensar’ın arkasına dizilenler bugün Gaziantep’teki bu suça ortaktır. AKP, kamu kaynaklarıyla beslediği tecavüz yurtlarında işlenen insanlık suçlarının üstünü örtmeye çalışarak suç ortaklığı yapmıştır. Sadece fail değil, bu noktaya gelirken gereken önlemleri almayanlar, aklamaya çalışanlar, herkes utanç içerisinde hesap vermelidir”

Aile Bakanlığı’ndan açıklama

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bu iğrenç olay, toplumumuzun tüm fertleri ile birlikte bir anne olarak şahsımın da vicdanında büyük bir infial yaratmıştır. Yavrumuz ile ailesi, devletin koruma şemsiyesi altına alınmıştır. Aileye yönelik gerekli psikososyal destek faaliyetleri bakanlığımızca yapılmaktadır. İnsanlık dışı bu suçun failinin adalet önünde en kısa sürede en ağır şekilde cezalandırılmasının sonuna kadar takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Birgun.net