İzmir’in tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda ikinci sela krizi yaşandı.

Geçtiğimiz günlerde uzun yıllar hizmet veren Alevi bir esnafın selasının Kemeraltı Camii’nde okunmamasının ardından büyük tartışmalar yaşanmıştı.

Benzer bir kriz de bu kez Hisar Cami’nde yaşandı. Kemeraltı’nda yaklaşık 50 yıldır esnaflık yapan Musevi Yosef Hoba geride kalan hafta yaşamını yitirdi. Çarşı’da ‘Basmacı Yusuf’ olarak tanınan 78 yaşındaki Hoba’nın vefatı esnafın büyük üzüntüsüne neden oldu.

‘SELA BİLE İSTEMEDİK, SADECE ANONS İSTEDİK!’

Egedesonsöz'den Onur Deniz'in haberine göre, Hoba’nın vefat haberinin gelmesinin ardından komşusu Ercan Leka duyuru için Hisar Camii’ne müracaat etti.

Süreci Egedesonsöz’e anlata Leka, “Biz vefat haberinin ardından Hisar Camii’nden ‘Çarşımızın esnaflarından Yosef Hoba vefat etmiştir. Cenazesi saat 16.00'da Altındağ Musevi mezarlığında defnedilecektir’ anonsunun yapılmasını istedik. Sela bile istemedik! Sadece anons istedik. İlk önce Konak İlçe Müftülüğü ’nü aradık. Olumsuz yanıtın ardından İl müftülüğünü aradık. Oradan da olumsuz yanıt alınca son olarak Ankara’yı Diyanet İşleri Başkanlığı’nı aradık. İzin alamadık. Ve ölüm haberini kendi imkanlarımız ölçüsünde duyurmaya çalıştık. Ama çarşı esnafının çoğunun haberi olmadı” şeklinde konuştu.

HER CUMA KARTON SERERDİ

Leka ve beraberindeki komşu esnafı, izninin alınamamasına tepki gösterirken, “Yosef Usta burada herkes tarafından bilinen tanınan biriydi. Herkese saygılı biriydi. Bu devlet için askerliğin yaptı, vergisini verdi. Burada 50 yıllık esnaflık yaptı. Burası her cuma günü namaz nedeniyle dolar. Müslüman olmamasına rağmen dükkanına gelen kartonları kesip özel olarak balyalardı. O kartonları cuma namazını kılmaya gelenler için yere serer, namazdan sonra toplar kaldırırdı. Herkes ‘Allah razı olsun’ derdi. O da herkese, ‘Allah kabul etsin’ derdi. Böyle bir esnaf için bu yapılanlar, bizim çok gücümüze gitti” dedi.

BURADA AYRI GAYRI OLMAZ!

Hoba’nın yaklaşık 40 yıllık arkadaşı, Musevi Esnaf Moşe Habif ise, “Yosef’in cenazesini bizzat ben kaldırdım. Biz duyulması için elimizden geleni yaptık ama cenazeye çoğu sevenleri katılamadı. Bizler Çarşı’da farklı dinlerde, farklı görüşlerde yıllardır hizmet veren esnaflarız. Burada ayrı gayrı olmaz. Herkes bir topak ekmeğin peşindedir. Yosef de insanlarla iyi geçinen, sevilen, hoşgörülü birisiydi. Bu tarz şeyler yaşamak bizi çok üzdü” ifadelerini kullandı.

Ölüm haberinin duyulması için esnaf seferber olurken, Hoba’nın haberi alamayan çoğu esnaf dostu Altındağ Musevi Mezarlığı'ndaki cenazesine katılamadı.

Kaynak: Birgun.net