ZEYNEP KURAY

Ermeni Soykırımı'nın 101'inci yılında Ermeni Patrikhanesi'nin ev sahipliğinde İstanbul'da Kumkapı'daki Meryem Ana Kilisesi'nde Sup Badarak (Kutsal Sunu) ayini düzenlendi. Ermeni Patrik Genel Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan'ın yönettiği ayine CHP'nin Ermeni vekili Selina Doğan ile Sezgin Tanrıkulu da katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Ateşyan'a gönderdiği mesajda, "Ortak tarihi olan iki komsu halkı, nefret ve düşmanlık söylemleriyle birbirinden uzaklaştırmak isteyenlere ve tarihi siyasileştirenlere karşı dostluk ve barış hedefiyle çalışmaktan vazgeçmeyeceğiz. Yaşamını yitirenleri, etnik ve dini kökeni ne olursa saygıyla anıyorum. Bu ortak acıyı paylaştığımızı hatırlatmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

Yüzleşme çağrısı
İHD İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon da, Ermeni aydınların katledilmek üzere gönderildiği Haydarpaşa Garı’nda anma töreni gerçekleştirdi. Fransa’daki Ermenilerle Dostluk Grubu Başkanı Philippe Kaltanbach, İngiliz Parlamenter Julie Ward Mep, Avrupa Irkçılığa Karşı Taban Hareketi Başkanı Benjamin Abtan'ın katıldığı anmada, devlete, “Soykırımla yüzleş” çağrısı yapıldı.
İstanbul Tünel Meydanı'nda qyapılan anmaya ise Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, kardeşi Hosrof Dink ve askerde öldürülen Sevag Şahin Balıkçı'nın ailesinin de aralarında olduğu yüzlerce kişi katıldı.

Kaynak: Birgun.net