(İlki oy oranı, ikincisi kesin olmayan sonuçlara göre milletvekili sayısı)

Yeni Demokrasi: 30,08 - 130
SYRIZA: 26,53 - 71
PASOK: 12,54 - 33
Bağımsız Yunanlar: 7,46 - 20
Altın Şafak: 6,94 - 18
Demokratik Sol: 6,06 - 16
KKE (Yunanistan Komünist Partisi): 4,5 - 12


Güncelleme 22:47

Partilerden gelen ilk açıklamalar:

KKE: Dik durmaya devam edeceğiz

KKE adına açıklama yapan MK Genel Sekreteri Aleka Papariga kurulacak herhangi bir hükümetin halkın beklentilerini karşılayamayacağını söyledi. Aleka Papariga, Yeni Demokrasi’ye ilişkin, bu partinin halk ve işçi düşmanı bir parti olduğunu ve değişmediğini ve ND’nin merkezinde bulunduğu hükümetin seçmenlerin beklentilerini karşılayamayacağını belirtti. SYRIZA’ya ilişkin ise Papariga, bu partinin “şaraba çokça su karıştırdığını” ve hem yurt dışındaki aktörlere hem de Yunanistan’daki yönetici sınıfa belli garantiler verdiğini ve Avro’da kalacağını söylediğini, “tek yol AB”ci takımda olduğunu kanıtladığını söyledi.

KKE’nin kaybını “büyük” olarak niteleyen Aleka Papariga “son onyılların en zorlu mücadelesini verdiklerini” söyledi. Aleka Papariga, hükümete katılma olasılıklarını eleyip, AB’den çıkma, borçların tek taraflı silinmesinin tek gerçekçi program olduğunu söylerken bunun siyasi bir kopuşu gerekli kıldığının altını çizdi.

KKE ve KNE üyelerine ve seçmenlerine teşekkür eden Aleka Papariga “halk süreç içinde söylediklerimizi hatırlayacak ve kıymetini anlayacak” derken KKE’nin dik durmaya devam ettiğini ve hem mecliste hem de hareketin içinde mücadeleye devam edeceğini belirtti.

PASOK Lideri Evangelos Venizelos, SYRIZA ve Yeni Demokrasi'nin birlikte katılmayacağı bir hükümete girmeyeceğini açıkladı. Venizelos, PASOK üzerine düşeni yaptı ve büyük bir kayıp yaşadı. Sıra SYRIZA'da dedi.

SYRİZA lideri: "Yapıcı bir tavırla muhalefette kalacağız"
SYRIZA Basın temsilcisi Panos Skurlitis tarafından yapılan açıklamada “Zayıf bir hükümete karşı ülkenin ve demokrasinin yararına çalışacak güçlü bir muhalefet olacağız” derken, Venizelos’un çağrısına binaen “hatalarının bedelini biz ödemeyeceğiz” denildi. SYRIZA lideri Aleksis Çipras, Yeni Demokrasi lideri Antonis Samaras ile telefonda görüşerek Yeni Demokrasi ile koalisyona katılmayacağını açıkladı. Çipras daha sonra bir basın açıklamasında da bulundu: “Halkımız kısa süre içinde iki kere tasarruf önlemlerine karşı tavrını gösterdi. Şantaja karşı mücadele ettik. Mücadelemiz yalnızca Yunan halkı için değil, tüm Avrupa halkları içindi. Mücadelemizle gurur duyuyoruz. Karşımızda, hem ülkenin içinde hem de dışında, geçmişin güçlerinden oluşan bir koalisyon vardı. Yapıcı bir tavırla muhalefette kalacağız. Pazartesi’den itibaren mücadeleye devam ediyoruz. ”

Yeni Demokrasi adına açıklamayı yapan Antonis Samaras, açıklamasını hem Yunanca ve İngilizce yaptı. Samaras şöyle dedi: “Yunan Halkı Avrupa’daki yerimizi korumamız ve Avro’da kalmamız yönünde oy kullandı. Yunan halkı, kalkınma, iş ve güvenlik getirecek politikalar yönünde oy kullandı. Bu zafer tüm Avrupa’nın zaferidir. Zamanımız yok. Tüm partilere istikrarlı bir ulusal kurtuluş hükümetine katılmaları yönünde çağrıda bulunuyoruz. Yunan halkına doğruyu söyledik ve bizi duydular. Yükümlülüklerimize saygılıyız. Krizden çıkmak ve kalkınmayı sağlamak için Avrupalı ortaklarımızla çalışmaya devam edeceğiz ve herkesle çalışmaya hazırız.”


Yunanistan seçimlerinde oy verme işlemi tamamlanırken, İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı kesin olmayan oranlar şöyle:

Yeni Demokrasi: 29,5
SYRIZA: 27,1
PASOK: 12,3
Bağımsız Yunanlar: 7,6
Altın Şafak: 7
Demokratik Sol: 6,2
KKE: 4,5

Katılım: %58.6

Öte yandan, ilk gelen sonuçlar üzerine açıklama yapan PASOK Lideri Evangelos Venizelos, SYRIZA ve Yeni Demokrasi'nin birlikte katılmayacağı bir hükümete girmeyeceğini açıkladı. Venizelos, "PASOK üzerine düşeni yaptı ve büyük bir kayıp yaşadı, sıra SYRIZA'da" dedi.

(soL - Dış Haberler)