İSTANBUL

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Bayrampaşa'daki Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünü işgal etmeye çalıştıkları ve bu sırada 1 kişinin ölümü, 15 kişinin de yaralanmasına neden oldukları gerekçesiyle 18'i tutuklu 58 sanığın yargılandığı dava, sanıkların savunmalarının alınmasıyla sürüyor.

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza ve infaz Kurumları Yerleşkesi karşısında yapılan binadaki salonda görülen duruşmada savunmasını yapan tutuksuz sanıklardan Arda Koç, darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz günü atış talimi yaptıklarını söyledi.

Talimden döndüklerinde kışlanın içtima alanında hazırlıkların yapıldığını anlatan Koç, "Mühimmatlarımızın alınması emri geldi ve tanklara binerek yola çıktık. Çevik kuvvetin önüne geldiğimizde çapraz tutuşta silahlarımızı tutmamız emredildi. Bu sırada sivil vatandaşlar gelmeye başladı. Durumun farklı olduğunu anlamaya başladım. Silahla ateş açıldığını ve bir vatandaşın yere yığıldığını gördüm." dedi.

Mahkeme Başkanı Hulusi Pur, sanığa sorgu aşamasındaki ifadelerini hatırlattı.

Pur'un "Komutanınız size hitaben 'Sıkıyönetim ilan edildi.' demiş. Bu sözü duydun mu?" sorusuna tutuksuz sanık Koç, "Ben böyle bir söz duymadım." karşılığını verdi.

Bunun üzerine Pur, Koç'a, çevik kuvvet işgal girişimine katılan, tutuklu yargılanan rütbeli askerleri teşhis etmesini söyledi.

Teşhis yapılmasına tepki gösteren avukatlara Başkan Pur, "Burada maddi gerçeği ortaya çıkarmaya çalışıyoruz." cevabını verdi.

"Sıkıyönetim ilan edildi"

Tutuksuz sanıklardan Atakan Öztürk ise komutanlarının hücum yeleklerini giymeleri ve mühimmat almalarını emri verdiğini anlattı.

Öztürk, Bayrampaşa'daki Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne doğru yola çıktıklarını ifade ederek, "Ben, benzinlik tarafındaydım. Kadir Yıldız'ın polislere, 'Sıkıyönetim ilan edildi, silahlarınızı bırakın ve teslim olun.' dediğini duydum. Bir süre sonra silah sesi geldi, telaşa kapıldım. Sedat Astsubay, sakin olmamızı, halkın geldiğini ve herhangi bir kazaya sebebiyet vermemek için silahlarımızdaki mermileri çıkarıp ceplerimize koymamızı emretti." ifadelerini kullandı.

"Kanlar içinde yatıyordu"

Tutuksuz sanıklardan Aydın Dikmen de babalık izninde olması nedeniyle 14 Temmuz günü birliğe katıldığını ifade etti.

Dikmen, 15 Temmuz günü itibarıyla bir aylık asker olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Çevik Kuvvet'e saldırı olacağı söylentisi vardı. Bunu kim söyledi bilmiyorum. Tanka bindik ve Çevik Kuvvet'e doğru hareket ettik. Bazı vatandaşlar, 'Darbe, darbe yapılıyor.' diye bağırıyordu, bazı vatandaşlar da elimizi öpüyor 'Onlara uymayın.' diyordu. Yarbay Kadir Yıldız, tankın üzerine çıkıp konuşma yapıyordu, ateş etti ve birini vurdu. Adamın yere düştüğünü gördüm, kanlar içinde yatıyordu. Korktum, elim ayağım titriyordu. Arkadaşla birlikte tankın içine girdik."

Aydın Dikmen, Yarbay Kadir Yıldız'ın "havaya atış serbest" emri verdiğini ve kendisinin ise bu emri dinlemediğini sözlerine ekledi.

Duruşmada, sanıkların savunmalarıyla sürüyor.​

Kaynak: AA