ANKARA - Nazlı Yüzbaşıoğlu

Türkiye-Endonezya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Türkiye'ye gelecek ve yarın resmi temaslarına başlayacak Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo'nun ziyaretinin parlamenter diplomasi ve ikili ilişkiler açısından önemini AA muhabirine değerlendirdi.

Parlamentolar arası ilişkilerin ülkeler arası temaslarda demokrasi ve ikili ilişkilere çok önemli katkı sağladığını belirten Dağ, 1 Kasım 2015'ten bu yana Türkiye-Endonezya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu'nun başkanlığını yürüttüğünü söyledi.

Bu çerçevede Endonezya'daki muhataplarıyla sık sık görüştüklerini aktaran Dağ, şöyle devam etti:

"Orada farklı bir sistem var. Dış ilişkiler diye dostluk grubuyla alakalı bir komisyon var. Bütün ülkelerle dostluk grubu çalışmalarına onlar bakıyorlar. Bizde, her ülke için ayrı ayrı dostluk grubu başkanlığı ve her partiden üyeleri var ama orada bir tane başkan var, o başkan bütün parlamento dostluk grubu başkanlarıyla bir arada görüşmeler yapıyor. Onun için onların yoğunluğu çok daha fazla oluyor. Buna rağmen, parlamentolar arası dostluk grubu noktasında dış ilişkilerden biraz daha farklı bir bakış açısıyla ülke ilişkilerini, ikili ilişkileri geliştirmek için bir görev ifa ediyoruz."

"Widodo'nun gelişi resmi ziyaretin çok ötesindedir"

İki ülke arasındaki ilişkilerin çok eskilere dayandığına işaret eden Dağ, şunları söyledi:

"Osmanlı'dan bu yana çok önemli ilişkiler var. Özellikle bölgenin İslamlaşması, Müslümanlaşması konusunda Osmanlı dönemindeki denizcilerin çok büyük etkisi olduğunu Endonezya ziyaretimizde gördük. Hatta mekan ziyaretlerinde Osmanlı padişahlarının resimlerinin halen saklandığını görmek bizi mutlu etti. Onun için, Endonezya Devlet Başkanı Widodo'nun bizi ziyaret etmesi, bizim de Endonezya'yı ziyaret etmemiz iki ülke arasındaki resmi ziyaretin çok ötesindedir. Ekonomik olarak dünyada nüfusunun büyük bir kısmı Müslüman olan iki ülkenin beraber iş yapması noktasında çok büyük anlam taşır. Aynı zamanda ortak tarihsel özellikleri olan iki ülkenin birbiriyle kilometrelerce uzaklığı olsa da bir arada ortak işler yapması nedeniyle de çok büyük anlam taşır."

Kaynak: AA