Özyeğin, "O dönem asker arkadaşım Murat Vargı Turkcell’i ilk bana getirdi. Param vardı ama dikkatim dağılmasın diye ben girmedim Mehmet Emin Karamehmet’e yönlendirdim. Aslında hata ettim. Bence girmeliydim" dedi.

Ünlü işadamı Hüsnü Özyeğin, Rıdvan Akar tarafından kaleme alınan 72 yıllık hayatını anlattığı "Bir Dünya Kurmak" adlı kitabında çarpıcı açıklamalara yer verdi. Özyeğin, tek sermayesinin iyi bir eğitim olduğunu ve Robert Koleji'nde okumak için ailesini karşısına aldığını anlattı.

Hürriyet'ten Elif Ergu, Hüsnü Özyeğin ile kitabı ve hayatı üzerine bir röportaj yaptı. Özyeğin burada, Turkcell'i satın almadığına pişman olduğunu açıkladı.

İŞTE RÖPORTAJDAN DİKKAT ÇEKEN DETAYLAR

Robert Koleji'nden itibaren arkadaş olan Mehmet Emin Karamehmet ile iş ilişkilerine değinen Hüsnü Özyeğin, Karamehmet'in şirketinde 13 yıl çalıştıktan sonra YapıKredi'den hisse alamayıp Finansbank'ı kuruyor. Özyeğin, ilişkilerini şöyle anlatıyor:

10 ile 18 yaşları arasında yatakhane arkadaşlığı çok farklı bir şey. Ben Çukurova Grubu’na girdiğimde 12 yıl Mehmet’i hiç görmemiştim. Ben geldim uğradım dediğimde sanki yaz tatilinden dönüp okula başlamış gibiydik. İş teklif etti kabul ettim. Banka yönetirken de kolejli gibiydik. Ben 13 yıl çalıştıktan sonra hisse istedim. Vermedi. Gerekçelerinde haklıydı. Çok şirketi vardı, her genel müdür hisse istese ne yapacaktı?

Dönemin duayen gazetecileri Gülcin Telci ve Meral Tamer’den banka kuracağım kaçmadı. Farklı yola girdiğimi, ileride beraber iş yapmak isteyebileceğimi de söyledim. Yüzde 50 ortak olmak istedi, ama ben yapmak istemedim.

Özyeğin, Finansbank'ı kurması ile ilgili olarak da şöyle konuştu:

"Her şeyi sattım. Sermaye bulabileceğim kişiler vardı. Evleri sattım. Kiraya çıktık. Hedefim vardı çoğunluk hissesi hep bende oldu. 19 yıl sonra Finansbank’ı sattığımda yüzde 56’sı bendeydi. Hep bankayı kontrol etme noktasındaydım. Bir bankada kontrolü kaybederseniz işler çok zor olabilir. Ben bankacıydım, sektörü çok iyi biliyordum. Turkcell’i asker arkadaşım Murat Vargı ilk bana getirdi ama ben girmedim Mehmet Emin Karamehmet’e yönlendirdim. Param yoktu diye değil dikkatim dağılmasın diye girmedim. Aslında hata ettim. Bence şimdi bakıyorum girmeliydim ama bankaya odaklanmak istedim"

Hüsnü Özyeğin, Finansbank'ı kurarken arkadaşı Cavit Çağlar'ın helikopter ile para getirmesini şöyle açıklıyor:

Faizsiz borç verdi bana çok inandı. Aramızda büyük güven ilişkisi vardı. Jest yaptı bana. Bir an tereddüt etmedi. Evleri satmıştım, her şeyi değerlendirmiştim ama yetmedi bunlar, ben de bulurum dedim. Ve yakın gördüklerimi aradım. “Kısa kaldım sermayede” dediğimde hemen getirdi. Benden belge de almadı. 300 bin Dolar verdi. 4-5 ay sonra iade ettim.

KAHRAMANI AYŞEN ÖZYEĞİN

Ayşen hayattaki en büyük şansım. Sosyal sorumluluk çalışmalarımızda beni en fazla teşvik eden ve ilham ver kişi. Çocuklarımızın yetişkin safhasına kadar da herşeyle Ayşen ilgilendi. Ben üniversitede daha fazla meşgul oldum. Her iki çocuğumuz çok iyi eğitim aldı, Harvard ve Stanford’dan mezun oldular. Şimdi tüm işlerimizi birlikte yönetiyoruz. 
Murat’ın doğumunda Bağdat, Ayşecan’ın doğumunda da Libya’daydım. Hep sonradan yetiştim. Çocuklarımı Ayşen yetiştirdi. Ben çok çalıştım. Şimdi 6 torunum var. Sanırım onlarla daha çok zaman geçiriyorum. İlk torunum Lal’in doğumunda Amerika’ya gittim.

Kaynak: HABER7.COM