MARDİN

Mardin'in Nusaybin ilçesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan tarihi Zeynel Abidin Camisi, yapılan restorasyonun ardından ibadete açıldı.

Nusaybin ilçesinde yanında bulunan Mor Yakup Kilisesi ile Kültür İnanç Parkı çerçevesinde 2015 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınan Zeynel Abidin Camisi, 2013 yılında Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyona alındı.

Yaklaşık 3 yıllık restorasyon çalışmasının ardından tarihi cami, bugün yeniden ibadete açıldı. Nusaybin Müftüsü İrfan Açık tarafından okunan hutbe ve kıldırılan namazla ibadete açılan camiye vatandaşlar akın etti.

Bazı vatandaşlar namaz öncesi caminin yanında bulunan Zeynel Abidin ve kız kardeşi Sitti Zeyneb Türbesi'nde dua etti. Namaz sonrası Nusaybin Belediyesi tarafından bin kişiye yemek dağıtıldı.

"Umarım birlik ve beraberlik içerisinde ibadetlerimizi yaparız"

Nusaybin Kaymakamı Ergün Baysal, üç senelik bir restorasyon çalışması sonucunda tarihi camide ilk cuma namazını kılmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Cuma namazı sonrası belediye tarafından vatandaşlara ikram yapıldığını bildiren Kaymakam Baysal, şunları söyledi:

"Çok önemli bir eser, yöremizin inanç parkı alanı içerisindeki tarihi 11. ve 12. yüzyıla uzanan çok kıymetli bir camimiz. Tarihine baktığımız zaman Artuklu döneminden kalma. Bu camiyi 3 senelik bir restorasyon çalışması sonucu hayata geçirmek ve milletimizin hizmetine açmak, bu hizmetin bizim dönemimizde olması bizi ziyadesiyle memnun ediyor. Umarım birlik ve beraberlik içerisinde camimizin hem içinden hem yerleşkesinde vatandaşlarımızın huzur içerisinde ibadetlerini yerlerine getirirler. Burası Nusaybinimiz açısından her zaman olduğu gibi bugün de tarihi önemine haiz bir yer olarak devam eder."

"2 milyona yakın harcama yapıldı"

Restorasyon sürecinden sonraki Zeynel Abidin Camisi'ndeki ilk cuma namazına katılan Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen ise Zeynel Abidin Camisi'nin bölgedeki en önemli camilerden biri olduğunu kaydetti.

Evsen, şöyle konuştu:

"Bölgemizin hem mimari açıdan hem inanç turizmi açısından önemli eserlerinden bir tanesidir. 2013 yılında buranın restorasyon çalışmalarına başladık. 2015'te çalışmaları bitirdik. 2 milyona yakın buraya bir para sarf ettik. Caminin üst tarafını, içini ve etrafında Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzce çalışmalar yapıldı. Betonarme yapılar vardı, tamamıyla beton yapılardan arındırdık. Cami tam proje kapsamında doğal, otantik yapısına kavuşmuş oldu ve bugün de ilk cumamız kılındı. İnşallah terörden etkilenen bir kısım yerler var, onlarla ilgili ihale sürecini başlattık. İnşallah bir hafta, on gün içerisinde bu terörden etkilenen yerlerde de restorasyon çalışmalarını yapacağız."

Cuma namazına katılan vatandaşlarla da Zeynel Abidin Camisi'nin tekrar ibadete açılmasının memnuniyetini dile getirdi. Seyfettin Ağırman, hoş olmayan bazı olaylardan sonra tekrar camilerinin açılışının güzel olduğunu aktararak, "Elhamdülillah diğer camilere nazaran tahribat görmedi. Zeynel Abidin Camisi bizim için tarihi bir öneme sahiptir. Bu kent için maneviyatı çok önemlidir." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA