ANKARA

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı tanıtım töreninde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüksek vizyonu ve Başbakan Binali Yıldırım'ın liderliğinde ortaya konulan, 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefine odaklandıklarını söyledi.

Bu hedefe ulaşabilmek için yeterli kapasite, hız ve kalitede iletişim altyapısının ve hizmetlerin sunulmasının olmazsa olmazları arasında bulunduğunu dile getiren Arslan, bu kapsamda hazırlanan Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı'nın bugün Resmi Gazete'de yayımlandığını ifade etti.

Bakanlık olarak ülkenin genişbant ve fiber altyapısını geliştirme ile internet kullanımını arttırma hedeflerini net ve kararlı bir şekilde bu belgeyle ortaya koyduklarını belirten Arslan, bilişim ve haberleşme sektöründe gerek hizmetleri gerekse altyapı yatırımlarını artırmanın, ilk on ekonomi içinde yer alabilmek için ön şartlardan birisi olduğunun bilincinde hareket ettiklerini kaydetti.

Arslan, 2017-2020 yıllarını kapsayan Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı'nın, tüm paydaşların üzerinde mutabık kaldığı uygulamayı başlattıklarını ifade ederek, strateji ve eylem planında, yüksek kapasite ve hızda genişbant altyapısının ülke genelinde yaygınlaştırılmasının, altyapı ve hizmette rekabete dayalı pazar oluşturulmasının, talebin artırılması, vatandaşın ve iş dünyasının hayatının kolaylaştırmasının hedeflendiğini bildirdi.

"Planda 3 stratejik amaç ve 25 eylem var"

Planda 3 stratejik amaç ve 25 eylemin bulunduğunu anlatan Arslan, "Stratejik amaçlar, genişbant arz ve talebini birlikte ve ayrı ayrı ele alınarak, genişbant arz ve talebini arttırması hedefi var. Strateji belgemizde sektörümüzün yatırım ihtiyaçlarına ve sorunlarına çözüm getirecek eylemlere yer verildi." diye konuştu.

Başta fiber ve 4,5G olmak üzere genişbant altyapı yatırımlarının daha üst seviyelere çıkarılmasını hedeflediklerini ifade eden Arslan, fiber ve mobil altyapı kurulumunun desteklenmesi ile kablo TV şebekesinin yaygınlaştırılması konularında proje ve düzenlemeleri hayata geçireceklerini söyledi.

"Sektörün üzerindeki vergi ve mali yükleri azaltacağız"

Genişbantı yaygınlaştırmak için stratejide talebi artırmayı hedefleyen eylemlere de yer verdiklerini dile getiren Arslan, söz konusu eylemleri şöyle özetledi:

"Sektörün üzerindeki vergi ve mali yükleri azaltacağız. Türkçe içerikleri destekleyerek, sayısının ve niteliğinin artırılmasını sağlayacağız. Milli e-posta ve güvenli mesajlaşma sistemi projesini hayata geçireceğiz. Engelliler, düşük gelirliler ve sosyal desteğe muhtaç vatandaşlarımızın haberleşme ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik projeler yürüteceğiz. İnternet kullanımındaki güvenin artırılmasına yönelik faaliyetlerimize özellikle devam edeceğiz. e-Ticaret uygulamalarında rakamlar baş döndürücü hızla büyüyor. İnsanlarımızın internet üzerinden alışverişe yönelik güvensizliği çok yüksek, vatandaşın bu konuda doğru bilgilendirilmesi adına adımlar atacağız. Şebekeler üstü uygulamalara yönelik alacağımız tedbirlerle yerli katkıyı ve milliliği ön plana çıkaracağımız tedbirleri alacağız. Bulut bilişim ve nesnelerin interneti uygulamalarının yaygınlaştırılması için teşvik mekanizmaları oluşturacağız."

"5G'ye geçen öncü ülkeler arasında yerimizi alacağız"

Arslan, arz ve talebi birlikte artıracak Ar-Ge ile yerli ve milli üretimi ön planda tutacak eylemlere stratejide yer verdiklerini anlatarak, yerli ve milli üretim ile Ar-Ge yeteneğinin artırılması amacıyla teşvikleri ve yükümlülükleri geliştireceklerini, 5G ve ötesi standart çalışmalarına katkı vererek Ar-Ge ve yerli ürünlere teşvikleri artıracaklarını, milli ürünlerle 5G'ye geçen öncü ülkeler arasında yerlerini alacaklarını anlattı.

Muhabir: Arife Yıldız Ünal,Sevgi Ceren Gökkoyun

Kaynak: AA