Borusan Holding CEO’su Agâh Uğur,General Electric Türkiye CEO’su Canan Özsoy, Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emine Sabancı Kamışlı, PwC İş Geliştirme İlk Fırsat 2016 katılımcısı Pelin Ak ve Doha Brookings Enstitüsü Direktörü Tarik Yousef’in konuşmacı olarak katıldığı panelde moderatörlüğü Akfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi Pelin Akın Özalp üstlendi.
Panelde konuşan PwC İş Geliştirme İlk Fırsat 2016 katılımcısı Pelin Ak, Pamukkale Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü mezunu olduğunu belirterek, üniversiteden mezun olurken herhangi bir iş deneyimi olmadığını kaydetti. Üniversite 2'nci sınıf sonrasında kısa süre staj deneyimi olduğunu ifade eden Pelin Ak, "Bu dönemde iş hayatı ilişkilerini deneyimledim ancak üniversite döneminde kendimi yetiştirecek fırsatlar olmadı. Mezun olduktan sonra ise deneyimsiz olduğum için ve okuduğum üniversitenin fazla tanınmamış olması nedeniyle sorunlar yaşadım. İlk fırsat projesi kendim için dönüm noktası oldu. Bu proje kapsamında Türk Eğitim Vakfı’nda 1 yıl boyunca bağış kabul sorumlusu olarak çalıştım. Program sonrasında özgüven ve sosyal farkındalığının arttı." dedi.
“İŞSİZLİK PROBLEMİNİN ÇÖZÜLMESİ TÜRKİYE’NİN REFAH SEVİYESİ YÜKSELTİR”
Panelin bir diğer katılımcısı Doha Brookings Enstitüsü Direktörü Tarik Yousef ise işverenlerin gençlerin yeterli deneyime sahip olmadıkları için gençleri işe almak istemediğini söyledi. Stajyerlik programlarının bu sorunu çözmek için elverişli olduğunu belirten Tarik Yousef, ancak bu programlarında yetersiz olduğunu dile getirdi. Gençlerde işsizlik oranının yüzde 30’lara yükseldiğini ifade eden Tarik Yousef, "u sorunun çözümünün tek bir aktörle çözülemez, özel sektör ve devletin birlikte çözebilir. İşsizlik probleminin çözülmesi halinde Türkiye ekonomisinin büyüme oranı ve refah seviyesi atacak. Arap ülkelerinde gençlerin işsizlik problemi siyasi protestoları ve radikal eylemleri birbirinde getiriyor ve dünyanın farklı ülkelerine Arap dünyasından ihraç ediliyor.” şeklinde konuştu.
"GENÇLERE STAJ İMKANLARIYLA İŞ VERİYORUZ"
General Electric Türkiye CEO’su Canan Özsoy ise şirket olarak yeni bir staj programı başlattıklarını belirterek, yılın ilk 6 ayında çok geniş bir iş görüşmesi yelpazesi yaptıklarını söyledi. Yılın ikinci altı ayında ise başvuran gençlere iş deneyimi sunduklarını ifade eden Özsoy, "Gençleri tatil döneminde tam zamanlı okul döneminde yarı zamanlı çalıştırarak iş deneyimi verdik ve onlara gelir desteği sunduk.Bu sayede stajyer arkadaşlarımız çok şey öğreniyor. Çalışmaya başlayan Z kuşağını hazır hale getiriyoruz” dedi.
"ÖNCELİĞİMİZ FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ"
Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emine SabancıKamışlı, ise Türkiye’yi ilgilendiren en önemli sorunun işsizlik olduğunu belirtti. Yurt dışında Türkiye’yi tanıtırken genç nüfusla övündüklerini kaydeden Sabancı, bu sorunu çözmek zorunda olduklarını söyledi. Esas Holding olarak fırsat eşitsizliği sorununa çok eğildiklerini ifade eden Sabancı, “Son 15 yılda üniversite mezun sayısı arttı. Bu yüzden ismi duyulmamış pek çok üniversiteden mezun olan gençler iş ararken sorun yaşıyor. Öğrencinin iş deneyimi de olmayınca iş bulması çok zorlaşıyor. Bu soruna ülke olarak çözüm bulmak zorundayız” dedi.
"90’LARDA YETİŞTİRDİĞİMİZ GENÇLER MİLYAR DOLARLIK PROJELERİMİZİ YÖNETİYOR"
Borusan Holding CEO’su Agâh Uğur ise Borusan Holdig’in her zaman bilgiye açık ve öğrenen bir kurum olduğunu söyledi. Değişime açık olmanın yetmediğini ve değişime liderlik etmek gerektiğini ifade eden Uğur, 10 yılda Borusan Akademi’de 11 bin 800 çalışanlarını eğittiklerini kaydetti. Yeni nesil yetenek programı kapsamında gençlere 18 ay eğitim verdiklerini belirten Uğur, son 1 yıl içinde en ufağı 600 milyon dolar en yükseği 1.1 milyar dolar olan 6 tane büyük işin üçünün yeni nesil programında yetişen ve işe giren çalışanlarının yönettiklerini söyledi.Akademinin kendilerinde çok büyük bir değişim oluşturduğunu kaydeden Uğur, 495 yönetici adayı ve yöneticilerinin Sabancı Üniversitesi’nde özel eğitim aldıklarını dile getirdi. İnsan kaynağına önem veren ve kendi insan kaynağını yetiştiren şirketlerin akademik programlara önem vermesi gerektiğine işaret eden Uğur, kurumsal platformlar oluşturmak için bunun olmazsa olmaz olduğunu söyledi.

Kaynak: DHA