ANKARA - Meltem Bulur

Yunus Emre Enstitüsü (YEE), yurt dışında hayata geçirdiği birçok projeyle Türk dilinin öğrenilmesi, Türk dili ve edebiyatı öğreniminin nitelikli hale getirilmesi ve Türk kültürü ile Türkiye’nin yurt dışında daha iyi tanıtılmasında öncü rol oynuyor. Enstitünün 2011'den bu yana yürüttüğü "Türkoloji Projesi" kapsamında Afganistan'dan Çekya'ya, Estonya'dan Arjantin'e 40 ülkeden 73 üniversite ile işbirliği yapıldı, 16 bin öğrenciye ulaşıldı.

Yunus Emre Enstitüsünün beş yıldır devam eden Türkoloji Projesi ile Türkiye’nin diğer ülkelerle dostluğunu geliştirmek, kültürel alışverişini arttırmak, Türk dili, tarihi, edebiyatı, kültürü ve sanatı alanlarında eğitim almak isteyenlere yurt dışında hizmet vermek, bununla ilgili yurt içi ve yurt dışındaki bilgi ve belgeleri dünyanın istifadesine sunmak, yurt dışındaki Türkçe/Türkoloji/Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerine Türkiye’den öğretim elemanı görevlendirerek bölümlerin eğitim öğretime devam etmesini sağlamak, yurt dışında Türk dili ve edebiyatı öğrenimini nitelikli hale getirmek ve Türk kültürü ile Türkiye’yi yurt dışında daha iyi tanıtmak hedefleniyor.

Proje kapsamında, Türkiye’deki üniversitelerin Türk Dili ve Edebiyatı/Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi/Türkçe Eğitimi bölümlerinde görevli öğretim elemanları, YEE ile iş birliği protokolü imzalayan yurt dışındaki üniversitelerin Türkçe/ Türkoloji/Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinde ve üniversiteler bünyesindeki Türkçe kurslarında 10 ay süreyle görevlendiriliyor. Proje kapsamında, işbirliği protokolü olan ilgili bölümlerin kaynak kitap ihtiyacı da karşılanıyor.

Bugüne kadar Afganistan, Azerbaycan, Belarus, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Cezayir, Çin, Çekya, Estonya, Endonezya, Fas, Gürcistan, Hırvatistan, Hindistan, Irak, İtalya, Japonya, Karadağ, Kazakistan, Katar, Kosova, Letonya, Litvanya, Lübnan, Mısır, Moğolistan, Makedonya, Pakistan, Polonya, Romanya, Senegal, Sırbistan, Slovakya, Sudan, Suudi Arabistan, Ukrayna, Ürdün, Yemen ve Arjantin'den 74 üniversite ile “Türkoloji Projesi İşbirliği Protokolü” imzalandı. Gelecek eğitim öğretim yılı için 27 ülkede 39 üniversitede 8’i yerel olmak üzere toplam 69 akademisyenin görevlendirildiği projenin başından bu yana ulaşılan öğrenci sayısı yaklaşık 16 bini buldu.

Öte yandan, protokol imzalanan üniversitelerdeki Türkoloji Bölümlerine kitap, kaynak eser, süreli yayın, eğitim araç-gereci, donanım, tadilat ve tefrişat hususlarında da yardım ediliyor.

"100 Türkiye Kütüphanesi"

YEE ve Ziraat Bankası işbirliğiyle dünyanın farklı ülkelerindeki “100 Türkiye Kütüphanesi” projesi kapsamında Türk edebiyatı alanında yetişkinlere ve çocuklara yönelik klasik eserler ve Türkiye hakkında yapılacak araştırmalarda temel kaynak kabul edilen 2 bin civarında kitabın yer aldığı kütüphaneler kuruldu.

Projeyle, Türkiye’nin diğer ülkelerle dostluğunun ve kültürel alışverişinin geliştirilmesi ve Türkiye’nin elindeki bilgi ve belgelerin yabancı kamuoyu ile paylaşılması amaçlanıyor.

Yaz okulu programları da yapılıyor

“Uluslararası Türkoloji Yaz Okulu-2016” kapsamında ise temmuz-ağustos döneminde 23 ülkeden 120 Türkoloji öğrencisi, Türkçe ve alan bilgisi dersleri aldı. Program boyunca öğrenciler, Türkiye’yi de tanıma fırsatı buldu.

Protokol imzalanan üniversitelerde çalışan Türkologlara araştırma, sempozyum, konferans gibi faaliyetlere ulaşım, konaklama ve katılım desteği veriliyor. Aynı şekilde yurt dışında gerçekleşen faaliyetlerde Türkiye'den çağrılan Türk akademisyenler için de benzer destekler veriliyor.

Türk Kültürü Haftası ve Yunus Emre Edebiyat ve Kültür Sohbetleri

Türkoloji Protokolü bulunan üniversitelerde görev yapan öğretim görevlileri, YEE'nin maddi desteğiyle Türkçeyi ve Türk Kültürünü tanıtmak için derslerin dışında "Türk Kültürü Haftası" adı altında programlar gerçekleştiriyor ve öğrencileri Türk kültürü ve sanatı ile tanıştırıyor.

YEE ve İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü işbirliğiyle Türk dili, edebiyatı, tarihi, sanatı ve kültürü alanlarındaki yeni gelişmelerin yurt dışındaki Türkologlara, Türkoloji öğrencilerine, kursiyerler ve araştırmacılara ulaştırılabilmesi ve Türkiye'nin birikimden istifade etmeleri için Enstitünün yurt dışı merkezlerine ve yurt dışında Türkoloji bölümü olan üniversitelere Türkiye'den tanınmış yazar, şair ve akademisyen gönderilerek "Yunus Emre Edebiyat ve Kültür Sohbetleri" gerçekleştiriliyor.

Kaynak: AA