BRÜKSEL

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin Brüksel Büyükelçiliğinde düzenlediği basın toplantısında Avrupa temaslarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kurtulmuş, Brüksel temaslarına ilişkin olarak dün 15 Temmuz şehitlerini anma törenine katıldığını ve vatandaşlarla buluştuğunu hatırlattı.

Avrupa’da bazı ülkelerin, Türkiye Cumhuriyeti devletinin yetkililerinin yurttaşlarla bir araya gelmelerine ve onlarla toplantılar yapmalarına imkan tanımadıklarına dikkati çeken Kurtulmuş, Belçikalı yetkililerin toplantıya müsaade etmesinin Avrupalılara örnek bir tavır olduğunu ve demokratik devletlerde ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini vurguladı.

AB yetkileri ile görüşmelerde öncelikli olarak 15 Temmuz’da Türkiye’de yaşananları ele aldıklarını belirten Kurtulmuş, "15 Temmuz’da Türk halkının demokrasiye sahip çıkışı, Türk halkının ortaya koymuş olduğu büyük cesaret ve hiç abartmadan söylemek gerekirse bu büyük cesaretin, kararlılığın, bu büyük kahramanlığın Türkiye için olduğu kadar Avrupa demokrasileri için de son derece değerli olduğunu karşılıklı müzakere ettik." diye konuştu.

Kurtulmuş, 15 Temmuz’un Avrupa için de önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade ederek, "15 Temmuz tarihini tabiri caizse neredeyse Fransız Devrimi kadar Avrupa demokrasileri için önemli bir kazanım olarak görüyoruz. FETÖ ile verdiğimiz mücadelede bütün Avrupalı dostlarımızı yanımızda görmek istediğimizi ifade ediyoruz." dedi.

Vize serbestisi

FETÖ mensuplarının Avrupa’da yaptıkları faaliyetlere göz yumulmaması ve müsaade edilmemesi gerektiğini AB yetkililerine anlattığını vurgulayan Kurtulmuş, temaslarda, vize serbestisi ve geri kabul anlaşması ile ilgili gelinen noktanın da değerlendirildiğini bildirdi.

Her iki anlaşmanın eş zamanlı yürütüldüğünü anımsatan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Maalesef Türkiye yükümlülüklerinin önemli bir kısmını yerine getirmiş olmasına rağmen AB bir takım siyasi saiklerle Türkiye’ye karşı özellikle vize serbesti konusunda adım atmaktan kaçınmıştır. Bunun devam edebilmesi noktasında, vize serbestisinin Türk halkı için de Türkiye Cumhuriyeti için de önemli bir adım olduğunu kendilerine ifade ettik. 72 kriterden 65’ini yerine getirmiş Türkiye’nin bundan sonraki diğer kriterlerle ilgili olarak çalışabileceğini ama bunun için AB tarafından da olumlu bir yaklaşımın sergilenmesi gerektiğini ifade ettik."

Terör örgütlerinin işaret ve sembollerinden duyulan rahatsızlık

Kurtulmuş, Türkiye’nin terör örgütü PKK ile mücadelesinin de son derece etkin şekilde devam ettiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"40 yıldır Türkiye’de yaklaşık 40 binin üzerinde insanın hayatına mal olan bu terör örgütünün varlığını Türkiye artık sonlandıracaktır. Avrupa ülkelerinden beklentimiz bu cani terör örgütüne karşı bazı Avrupalı siyasi çevrelerde verilen desteklerden vazgeçilmesidir. Özellikle AP içerisinde PKK başta olmak üzere bir takım Türkiye ve insanlık karşıtı terör örgütlerinin işaret ve sembollerinin kullanılmasından son derece rahatsız olduğumuzu kendilerine ifade ettik."

"AP raporu kabul edilemez"

AP Türkiye raporuna ilişkin Kurtulmuş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"2016 yılı AP raporu, Türkiye bakımından hiçbir şekilde kabul edilemez, hiçbir şekilde makul olmayan bir rapordur. Bu raporu kabul etmediğimizi, kategorik olarak reddettiğimizi bir kere daha kendilerine ifade ettik. Türkiye’nin gösterdiği iyi niyetler karşılığında bu raporun AP’de kabul edilmemesi dostluğun gereği olan bir tavırdı. Biliyoruz AP kararı siyaseten bağlayıcı değildir ama siyaseten rencide edicidir. Türkiye’ye karşı bu raporun yayınlanmış olması Türkiye’yi ciddi şekilde rencide etmiştir. Onun için bu raporu yok hükmünde kabul ettiğimizi kendileriyle bir kere daha paylaşmış olduk."

Türkiye'ye eşit statü

Avrupa ile müzakerelere Türkiye’nin bağımsız, egemenliğine tam manasıyla sahip olan bir ülke olarak devam edeceğini kaydeden Kurtulmuş, "Önce şunun bir kere daha bilinmesini isteriz ki Türkiye, AB ile müzakereleri sürdürmekte eşit, ortak statüsünden başka hiçbir statüyü kabul etmeyecektir. Konularımızı en açık şekilde tartışırız, uzlaştıklarımızda uzlaşırız, uzlaşamadığımız konularda da çözüm bulunabilmesi için müzakereleri sürdürürüz." dedi.

Kurtulmuş, bu çerçevede AP ve TBMM arasındaki Karma Parlamento Komisyonunun iki senedir toplanamadığını, bu komisyonunun tekrar toplanabilmesi için bir kere daha tekliflerini yenilediklerini dile getirdi.

Türkiye’nin bu komisyonun tekrar çalıştırılması ve böylece sürecin daha resmi şekilde sürdürülmesi için adım atılması gerektiğini düşündüğünü belirten Kurtulmuş, bu konuda da ilgili siyasi liderlerle müzakereleri gerçekleştirdiğini duyurdu.

AB temaslarının "son derece verimli, faydalı, yapıcı görüşmeler" olduğunu aktaran Kurtulmuş, "Ümit ederim ki bu görüşmelerin siyasi sonuçları da olumlu olur. Ben bir kere daha burada Türkiye’nin niyetinin çok net bir şekilde eşit, egemen bir devlet olarak bu müzakerelerin sürdürülmesi ve bir an evvel fasılların açılması yönünde adımların atılması yönünde olduğunu ifade etmek isterim." ifadelerini kullandı.

15 Temmuz milli birlik ve beraberlik gecesi

Dün akşam Brüksel’de yaşayan Türk vatandaşlarının katılımıyla 15 Temmuz darbe teşebbüsü ve şehitlerini anmak, milli birlik ve beraberliği yeniden hatırlamak için yapılan anlamlı bir geceye katıldığını ifade eden Kurtulmuş, "Bu vesileyle bir kere daha 15 Temmuz şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. 15 Temmuz ifade ettiğim gibi sadece Türkiye tarihi için değil, Avrupa demokrasileri için de önemli bir tarihtir." diye konuştu.

Kurtulmuş, 15 Temmuz gecesinin ertesi günün belli saatlerine kadar bir tarafının son derece karanlık ve hain bir gece olduğunun altını çizdi. Darbe girişiminin Türkiye topraklarının tarih boyunca tanık olduğu "en büyük ihanet hareketi" olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bu ihanetin sahiplerini sonuna kadar takip edeceğiz. Dünyanın neresinde olursa olsunlar, bu ihanetin hesabını kendilerinden soracağız. Türkiye bu hesabı sorarken de asla hukukun üstünlüğü prensibinden ayrılmayacak, hukuk çerçevesi içerisinde bu hain çetenin mensuplarından hesap sormasını bilecektir. Biz onun için bu ihaneti unutmayacağız, unutturmayacağız. Hainler nereye gitseler onları bulacağız ve Türk adaletinin karşısına çıkartacağız."

Muhabir: Ata Ufuk Şeker, Şerife Çetin

Kaynak: AA