Türkiye'nin mobilya üretiminin yüzde 35'i, sandalye üretiminin ise yüzde 85'i, "mobilyanın başkenti" olarak nitelendirilen Bursa'nın İnegöl ilçesinde gerçekleştiriliyor.

Ayda yaklaşık 120 bin, yılda ise 1 milyon 300 bin ile 1 milyon 400 bin adet bandında sndalye üretilen ilçeden çok sayıda ülkeye ihracat da yapılıyor.

İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) Başkanı Yavuz Uğurdağ, İnegöl'de bir asra yakın süredir mobilya üretildiğini söyledi.

Uğurdağ, ilçede sandalye üretiminin 1940'lı yıllarda ivme kazandığını ifade ederek, uzun yıllardır fabrikasyon üretimin yapıldığı İnegöl'ün mobilya kültüründe, sandalyenin çok önemli bir yer teşkil ettiğini vurguladı.

 "SANDALYE ÜRETİMİNİN YÜZDE 85'İNİ İNEGÖL KARŞILIYOR"

İlçenin, sandalye üretiminde Türkiye'de öncü merkezlerden birisi olduğunu vurgulayan Uğurdağ, şunları kaydetti:

"İnegöl'de çok ciddi boyutlarda çok ciddi üretim alanlarına sahip sandalye üretimi var. Türkiye'nin sandalye üretiminin yüzde 85'ini İnegöl karşılıyor. Reel bazda da baktığımızda çok ciddi bir rakamdır. İnegöl'de aylık ortalama 100-120 bin adet sandalye üretilir. Bu da yıllık 1 milyon 300 bin ile 1 milyon 400 bin adet bandında sandalye üretimine tekabül eder."

"İNEGÖL, TÜRKİYE'DE SANDALYE ÜRETİMİNİN ÜS BÖLGESİ"

Sandalye üretimi yapan bir fabrikanın sahibi Levent Özcan da 2002 yılında sandalye üretimine başladıklarını belirtti.

Özcan, fabrikada 600 çeşide yakın mobilya üretimi yaptıklarını ifade ederek, şu bilgileri verdi:

"Bizim aylık yaklaşık 65 bin adet sandalye üretim kapasitemiz var. İnegöl, Türkiye'de sandalye üretiminin üs bölgesi. Bütün Türkiye'deki ulusal marka mobilyacılar yüzde 80-90 sandalye ihtiyacını İnegöl'den karşılıyor. Bunun yanında dünyadaki mobilya üreticilerine de artık sandalye ihracatı yapılmaya başlandı. Bizim firmamızda yüzde 80 civarında modern ürün ağırlığımız var, yüzde 20 model de avangart."

Yaklaşık 35 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Özcan, "Avustralya kıtası hariç bütün kıtalarda ürünlerimiz vardır. İsveç, Hindistan, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Dubai ve İtalya'ya kadar sandalye ihracatı yapıyoruz." dedi.

Kaynak: HABER7.COM