CİBUTİ - Addis Getachew/Tufan Aktaş

Türkiye'nin Cibuti Büyükelçisi Sadi Altınok, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Omer Guelleh'in Türkiye ziyareti öncesi AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

İki ülke ilişkilerinin yakın dönemde başladığını kaydeden Altınok, halklar arasındaki tarihi ve kültürel ilişkinin ise çok uzun yıllara dayandığını ifade etti.

Altınok, iki ülke arasındaki ilişkilere Türkiye'nin bakışını "Türkiye, Cibuti'yi Afrika'ya özellikle de Afrika Boynuzu ve Doğu Afrika'ya açılan bir kapı olarak görüyor." ifadeleriyle özetledi.

Türkiye Cibuti’de baraj inşa ediyor

Son 6 senede yapılan ikili anlaşmalar ve karşılıklı ziyaretlerle ilişkilerin ilerlediğini belirten Altınok, kısa sürede Türkiye'nin Cibuti'de baraj ve cami inşası gibi iki büyük projeyi başlattığını kaydetti.

Altınok, "Cibuti hükümeti yeni inşa edilen Doraleh Limanı'nın yakınlarında Türkiye'ye bir yer tahsis etti. Burası Türk Özel Ekonomik Bölgesi olarak kullanılacak. Bölgenin ne şekilde değerlendirileceği konusunda fizibilite çalışmaları ve Türk özel sektörüyle istişareler sürüyor." diye konuştu.

"Yakın zamanda büyük değişim gösterecek"

Cibuti'nin enerji sorunu yaşayan çok küçük bir ülke olmasının uzun soluklu ticari faaliyetler için engel teşkil ettiğini kaydeden Altınok, ancak ülkenin stratejik konumunun önem arz ettiğini vurguladı.

Altınok, "Eğer Cibuti'yi bir merkez olarak görürseniz, sadece Afrika'ya değil Asya'ya, Arap yarımadasına da buradan ulaşabilirsiniz." ifadelerini kullandı.

Cibuti'nin zaman içerisinde değerinin daha da net anlaşılacağına işaret eden Altınok, "Cibuti sahip olduğu limanları ve yeni inşa edilen demiryolu sayesinde önemli bir ticari merkez hüviyeti taşıyor. Su ve doğalgaz boru hatları inşa ediliyor. Yeni otoyollar yapılıyor. Tüm bunları düşündüğümüzde, ülke yakın zamanda pozitif anlamda büyük bir değişim gösterecek." dedi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) ülkedeki kültürel mirasın korunması için önemli çalışmalar yaptığını kaydeden Altınok, TİKA'nın başkentte bazı caddeleri yenilediğini ayrıca tarihi bir caminin restorasyonunu yaptığını söyledi.

Büyükelçi Altınok, TİKA'nın ülkede "Anne ve Çocuk Hastanesi" kurulması için de çalışmalara başladığının altını çizerek Cibuti'nin bu proje için tahsis ettiği araziyle ortaklaşa çalışma yürütüldüğünü ifade etti.

Eğitim ve sağlık alanında iş birliğinin her geçen gün büyüdüğüne işaret eden Altınok, Cibuti hükümetinin eğitim alanında yardımcı olunması için Türkiye’den talepte bulunduğunu ve bunun üzerine eğitim bakanlıkları arasında iş birliği anlaşmasının imzalandığını belirtti.

Kaynak: AA