YAOUNDE - ALAATTİN DOĞRU

Türkiye'nin Yaounde Büyükelçisi Murat Ülkü, AA muhabirine, Türkiye-Kamerun ilişkileri, Türkiye'nin bölgedeki faaliyetleri, Boko Haram tehdidi ve "Adanalı Selma" olarak bilinen Selma Halil'nin 21 yıldır görmediği babasına kavuşmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Büyükelçi Ülkü, Kamerun'un, kendi bölgesinde stratejik mevkiye sahip ve Orta Afrika'da lider konumundaki önemli bir ülke olduğunu ve uzun vadede kendi bölgesinin dünyaya açılan kapısı haline geleceğini kaydetti.

Türkiye ile Kamerun'u bir araya getiren birçok ortak payda bulunduğunu dile getiren Ülkü, Kamerun'un Türkiye gibi kültürel anlamda çeşitlilik arz etmesine rağmen halkının barış ve uyum içinde yaşadığı bir ülke olduğunu ifade etti.

Ülkü, dünyanın birçok ülkesinde gizli ellerin tezgahladıkları kaosun bir örneğinin de Kamerun'un komşu ülkesi Orta Afrika Cumhuriyeti'nde din temelli çatışmalar üzerinden kurgulanmaya çalışıldığını belirterek, "Türkiye nasıl ki Suriye'deki zulümden kaçanlara ev sahipliği yaptı, Kamerun da gerek Orta Afrika Cumhuriyeti’nden gerek Nijerya’dan kaçan toplam 300 bin mülteciye kapılarını açtı." şeklinde konuştu.

İlham kaynağı olarak Türkiye

Türkiye'nin Kamerun halkının ilgisini çektiğine ve Kamerunluların Türkiye'nin gelişme sürecini hayranlıkla izlediklerine değinen Ülkü, "Türkiye kalkınma yolundaki ülkeler için model olmasa da ilham kaynağı olabilir." dedi.

Ülkü, Türk milletinin kalkınma yolundaki milletler için çok özel bir örnek teşkil ettiğini vurgulayarak, Türkiye'nin, dış borçlarını ödemesi, dış ticaret hacmini son 10 yılda katlayarak artırması ve halkının eğitim ve beceri düzeyini giderek üst seviyelere taşımasıyla başlayan dönüşüm hikayesinin Kamerun insanında çok olumlu Türkiye algısı oluşturduğunu bildirdi.

"AA ile halklar birbirlerini daha iyi tanımaya başladı"

Anadolu Ajansı'nın (AA) son yıllarda bütün dünyada ve özellikle Afrika kıtasında etkin olmaya başlamasıyla Türkiye ve Afrika halklarının birbirlerini daha iyi tanımaya başladıklarını dile getiren Ülkü, Türk insanının Afrika'ya gösterdiği yakın ilginin memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

Ülkü, Kamerun'da Türk firmalarının birçok altyapı projesinde yer aldığının altını çizerek, Kamerun’da altyapı çalışmalarında aksayan bir durum olduğunda yetkili mercilerin "Neden bu işi de Türklere vermiyoruz?" dediklerini, bu durumun Türk firmalarının Kamerun’daki itibarı açısından mutluluk verici olduğunu dile getirdi.

"Baba ve kızını kavuşturmayı insani bir vazife olarak kabul ettik"

Büyükelçi Ülkü, AA'nın gündeme taşıdığı, "Adanalı Selma" olarak bilinen Selma Halil'in 21 yıldır görmediği babasına kavuşması için yürüttükleri insani diplomasiden de bahsetti.

Baba ile kızın ayrılık hikayesini ilk öğrendiğinde çok etkilendiğini anlatan Ülkü, "İkisini de bir nevi kader ayırmış diyebiliriz. Baba ve kızını kavuşturmayı insani bir vazife olarak kabul ettik. Ayrıca Türkiye-Kamerun arasındaki dostluk ve kardeşliğin bir gereği olarak bunu yaptık." dedi.

Halil'in Adana Havalimanı'ndaki babasına kavuştuğu anı Kamerun'un başkentinde televizyonlarda seyrettiklerini belirten Ülkü, şunları kaydetti:

"Ben de nihayetinde kız babasıyım. Selma'nın babasının ne hissettiğini tahmin edebiliyorum, gerçekten muazzam bir andı. Bu kavuşmanın gerçekleşmesine katkı sağlayan herkese gerçekten teşekkür ediyoruz. Bu durum aynı zamanda şunu gösteriyor, araya kıtalar ya da farklı kültürler de girse sonuçta her şeyin odağında insan var. Bizler de bu tür insani konularda her zaman üzerimize düşeni yapmayı görev addettik. Benim özellikle bu tür konulara karşı özel hassasiyetim var."

Kaynak: AA