İSTANBUL- Eda Fatma Topçu

Turkcell Üst Yöneticisi (CEO) Kaan Terzioğlu, 2017'deki gelişmeleri ve gelecek yıla ilişkin öngörülerini AA muhabiri ile paylaştı. 2017 yılının dijital operatöre dönüşüm süreçlerini olgunlaştırdıkları bir yıl olduğunu belirten Terzioğlu, Bilgi Teknolojileri Kurumu'nun 2017 üçüncü çeyrek raporu verilerine göre Turkcell'in pazar payının yüzde 45,6 olarak gerçekleştiğini anımsattı.

"Kendi kendimizi dijitalleştirdik"

Mobil internet genişbant pazarında bir önceki yılla kıyaslandığında pazar payını geliştiren tek operatör olarak mobil trafik içindeki paylarını yüzde 36,4'ten yüzde 38,2'ye taşıdıklarını dile getiren Terzioğlu, şu bilgileri verdi:

"Gelirlerimizin önemli bir kısmını dijital servislerden sağlamaya başladık. Dünyada en hızlı büyüyen operatörlerden biriyiz. Dünyaya örnek gösterilen bir şirket haline gelmiş durumdayız. Bugün dünyada dijital operatör olarak anılıyoruz. Bunun iki ayağı var, birincisi müşterilerimize dijital hizmetler sunmaya başladık. İkinci olarak da şirket olarak kendi kendimizi dijitalleştirdik. Tüm süreçleri dijital araçlarla takip ediyoruz. Bir yandan müşterilerimize farklı bir dünya yaratıyoruz, bir yandan da şirketi dijitalleştirerek verimlileştiriyoruz."

"2017 yılının ilk dokuz ayı için sağladığımız büyüme yüzde 26,6"

Hayata geçirdikleri ürün ve hizmetler hakkında bilgi veren Terzioğlu, Türkiye'nin sürdürülebilir büyüme performansına ivme katma hedefi doğrultusunda 2017 faaliyet döneminde hayata geçirdikleri en önemli ürünün yerli ve milli arama motoru Yaani ile güvenli e-ticaret platformu olduğunu anlattı.

Terzioğlu, şöyle devam etti:

"2017 yılının ilk dokuz ayı için sağladığımız büyüme yüzde 26,6. En yakın rakibimiz yüzde 20 ile bizi izliyor. Dünya genelinde telekom operatörlerinin büyüme noktasında çok iyi bir dönem geçirmediğini göz önüne alırsak oldukça iyi bir performans gösterdiğimizi söyleyebilirim. Dünyada son 10 yılda yaşanan dijital ekonomi etkili büyümelerde servislerin etkisini görüyoruz. Bizim dijital servis gelirlerimiz de üç haneli büyüme gösteriyor. Gelirlerimizin yüzde 80 civarında önemli bir kısmı sabit data, mobil data ve servislerden geliyor."

"Hem müşteri kazanımı hem de dijital servislerin yayılımı anlamında kazanımlarımıza devam edeceğiz"

Terzioğlu, özellikle 4.5G hizmetinin devreye girmesi ve dijital operatör olma hedefiyle hayata geçirdikleri servislerin gördüğü yoğun ilginin yılın iyi geçmesine katkı sağladığını belirterek şunları kaydetti:

"Bu momentumun 2018 senesinde de devam edeceğini öngörüyoruz. Şirket olarak da bu yıl hem müşteri kazanımı anlamında hem de dijital servislerin yayılımı anlamında kazanımlarımıza devam edeceğiz. 2018'de gördüğüm en önemli fırsat ve riskleri de şöyle özetleyebilirim. Finansal servisler ve enerji hizmetleri noktasında yapılacak önemli işler olduğunu söyleyebilirim. Bildiğiniz gibi yerli otomobil projesindeki paydaşlardan birisi de Turkcell. Bu alanda 2018 yılının önemli gelişmelere gebe olduğunu söyleyebilirim. Yine eğitim teknolojileri alanında önemli çalışmalarımız olacak. Şehir hastaneleri ile sağlık alanındaki çalışmalarımızı daha ileri bir noktaya taşıyacağız. Müşteri memnuniyet skorlarında, pazar payında, enflasyonun üzerinde büyüme sağlama noktasında olumlu sonuçlar alacak stratejiler izliyoruz. Şu anda her iki müşterimizden bir tanesi minimum 1 tane dijital servisimizin kullanıcısı. 2018 yılında bu alanda mesafe kat edeceğiz."

Kaynak: AA