Sempozyum’un açılışında konuşan İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. İsmail Altay, ülkemizde engellilerin pek çok sorun yaşadığını, engellilerin haklarını tam olarak kullanamadıklarını, sokakta yürüme haklarının bile ellerinden alındığını söyledi.
 
Ülkemizde yaşanan terör faaliyetlerinin ve bir türlü önlenemeyen trafik kazalarının engelli ürettiğini belirten Altay, Baro olarak engelli meslektaşlarımızla yakın bir çalışma işbirliğine girildiğini, Engelli Hakları Komisyonunun Merkez haline getirildiği, engelli meslektaşlarımızın merkez çalışmalarına katılabilmeleri için servis konulduğunu bildirdi.
 
Engelli meslektaşlarımızın gelecekte daha rahat çalışma olanaklarına kavuşabilmeleri için yeni yapılan adliyelerde birlikte inceleme yaptıklarını kaydeden İsmail Altay, Kartal ve Çağlayan adliyelerinde yapılan incelemelerde olumsuzlukları engelli meslektaşlarımızın daha kolay gördüklerini ve yapılanlara itiraz edildiğini, bu alanda yazışmalar yapıldığını ve Baronun işin peşini bırakmayacağını anlattı.
 
Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Genel Başkanı Ramazan Baş da konuşmasında son, 10 yıllık süreçte dernek olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.  Konuşmasında engellilerle engelsiz yurttaşlar arasındaki iletişimsizliği değinin ve “birbirimizi tanımadan yaşıyoruz” diyen Ramazan Baş, engelli haklarını kazanmak için pek çok idari ve cezai davalar açtıklarını belirtti.
 
Ramazan Baş, 7 Temmuz 2005 yılında çıkarılan kanunun engellilere bazı haklar tanıdığını, ancak kanunun 2012 yılına sınır koyduğu için bugüne kadar ciddi bir gelişme sağlanamadığını, kanunun öngördüğü haklara ilişkin talepleri idarenin, ‘daha 2012’ye kadar vakit var’ diyerek savuşturduğunu, en çok da eğitim konusunda sıkıntı çektiklerini bildirdi. 
 
Baş, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesine taraf olan ülkelerin uyum yasalarını çıkardıklarını, bu sözleşmenin ülkemize yansımasını da merakla beklediklerini sözlerine ekledi.
 
Üç oturum halinde gerçekleştirilen Sempozyumda, bilim adamları, uzmanlar ve yetkililer çeşitli konularda bildiriler sundular.
 
Sempozyumun “BM Engelli Haklarına İlişkin Sözleşmeye Uyum” konulu ilk oturumunu İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. İsmail Altay yönetti.  Bu oturumda, Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Selda Çağlar, “Türkiye’nin BM Engelli Haklarına İlişkin Sözleşme’den Doğan Yükümlülükleri”, Özürlüler İdaresi Başkanlığı Rehabilitasyon Şube Müdürü Selma Çalık, “Türkiye’de Özürlülüğe Yönelik Yaklaşımların BM Engelli Haklarına İlişkin Sözleşme’nin Temel Kavramları Çerçevesinde Değerlendirilmesi”, İstanbul Barosu Engelli Hakları Merkezi Başkanı Av. Cemal Donat, “BM Engelli Haklarına İlişkin Sözleşme’nin Türk Yargı Sistemine Uygulanması” konulu bildiriler sundular.
 
Özürlülerin Çalışma Hakkı” konulu ikinci oturumu Prof Dr. Gülsevil Alpagut yönetti. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Alpagut ayrıca,”Özürlülerin Çalışma Hakkı” konulu bir bildiri sundu. Aynı oturumda, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gaye Burcu Yıldız, “İş Hukuku Açısından Özürlülük ve Sağlık Durumuna Dayalı Ayrımcılık”, Türkiye İş Kurumu Beyoğlu Şube Müdür Vekili Cihan Kapucu, “4857 Sayılı İş Kanunu Kapsamında Özürlülerin Çalışma Hakkı” konulu bildiriler sundular.
 
Özürlülerin Sosyal Güvenlik Hakkı” konulu günün son oturumunu yöneten Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Ali Nazım Sözer, “Malulluk Sigortası”, SGK İstanbul İl Müdür Yardımcısı Hasan Hüseyin Aras, “Yaşlılık Sigortası ve Özürlüler”, İstanbul İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Şube Müdürü Gülbeyaz ÖğeyiçSosyal Hizmetler Müdürlüğü Tarafından Özürlülere Sunulan Hizmetler”, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi ve Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Canan Ünal, “BM Engelli Haklarına İlişkin Sözleşme Çerçevesinde Özürlülerin Sosyal Güvenlik Hakları” konusunda bilgi verdiler.
 
Oturum sonlarındaki soru cevap bölümünden sonra konuşmacılara birer Teşekkür Belgesi verildi.