ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Genelkurmay Başkanlığının suç duyurusu üzerine Paşa...başlıklı yazısı nedeniyle gazetemiz yazarı Bekir Coşkun hakkında kamu görevlisine gö-revinden dolayı hakaret iddiasıyla soruşturma başlattı. Genelkurmayın, gizliibaresini taşıyan dilekçesinde, Söz konusu makalenin general rütbesindeki muvazzaf TSK personelinin şeref ve haysiyetini rencide etmek maksadıyla kaleme aldığını göstermektedirdenildi. Bekir Coşkun, dün Ankara Adliyesine giderek kısa bir ifade verdi.

Gazetemiz yazarı Coşkunun 29 Nisanda yazdığı Paşa başlıklı yazısından 3 gün sonra 1 Mayısta Başbakan Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile 3 saatlik bir zirve gerçekleştirdi. Genelkurmay Başkanlığı, 3 Mayıs günü ise isim vermeden Coşkun ve İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakalı hedef alan sert bir bildiri yayımladı. Bildiride, özetle şöyle denildi: ..Bazı yazar, konuşmacı ve meslek kuruluşu temsilcilerinin; basın ve ifade özgürlüğünü istismar ederek başta ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tarihe mal olmuş asker kişilerin de şerefle taşıdıkları askeri unvanlarını bile seviyesizce alay konusu yapmaları, astlık-üstlük münasebetlerini ve dünyanın en disiplinli ordusu olarak gösterilen ordumuzda disiplin anlayışını zedelemeye yönelik söz ve yazılarla Türk Silahlı Kuvvetlerini ve onun değerli mensuplarını tahrik etmeye çalışmaları, talihsizliktir.

Başbakan Erdoğan ise 8 Mayısta İtalya dönüşü Coşkunu hedef aldı. Coşkuna Bu zat ne yazık ki, bütün kaleminden hep pislik akan bir zat olduğu için bu tür şeyleri hep yapıyordedi. Erdoğan askerlere de dava açın çağrısında bulundu.

Genelkurmay Başkanlığının ise bildiriyi yayımladığı gün 3 Mayısta Coşkun hakkında Şişli Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduğu ortaya çıktı. Suç duyurusunu Genelkurmay adına Adli Müşavir Vekili Hâkim Yarbay Muharrem Köse yaptı. Gizliibaresini taşıyan suç duyurusu dilekçesinde, Coşkunun yazısına yer verilerek şunlar kaydedildi: Anılan makalede köpeğin isminin Paşaolarak gösterilmesi ve tasmakavramını ifade etmek için omzunda parlayan şeytabirinin kullanılması, söz konusu makalenin general rütbesindeki muvazzaf TSK personelinin şeref ve haysiyetini rencide etmek maksadıyla kaleme aldığını göstermektedir. Aynı makalede idari ve askeri hiyerarşi içinde görev yapan general rütbesindeki TSK personelinin hiyerarşiye bağlı olarak görev yapmaları, köpeğin sahibine bağlı olması gibi gösterilerek aşağılayıcı bir durum olduğunun vurgulanmak istendiği anlaşılmaktadır. Hiyerarşiye bağlı görev yapan general rütbesindeki muvazzaf TSK personelinin, sahibine bağlı bir köpeğe benzer şekilde özlerini kaybettiklerinin ima edilmesi dolayısıyla söz konusu makalenin ilgili (b) Kanunun (Türk Ceza Kanunu) 125in maddesinde düzenlenen kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret suçuna vücut verdiği düşünülmektedir. Sonuç olarak ilgi (b) Kanunun 125inci maddesindeki suça vücut verdiği değerlendirilen ilgi (a) makale, sorumlular hakkında gerekli yasal işlemlerin başlatılması maksatıyla EKte gönderilmektedir.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Twitter’dan yaptığı açıklamada, Başbakanın hedef gösterdiği Sevgili Bekir Coşkuna Genelkurmay suç duyurusunda bulundu ve savcılık soruşturma açtı. Bu antidemokratik ortaklığa tarih gereken yanıtı verecektir. Çünkü tarih; aydınları hep haklı çıkarmıştır. Kendi aydını, gazetecisi ve sanatçısıyla kavga eden, tehdit eden, onu yargılayan hiç kimse ve hiçbir düzen ayakta kalmamıştır dedi.