Tüm itirazlara rağmen ormanları yağmaya açan 2B yasasının meclisten geçmesi üzerine TMMOB yasaya tepki gösterdi. Konuya ilişkin bir basın açıklaması yapan TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, yasanın, hukuksuz, halk sağlığını hiçe sayan, ormanları talana açan ve köylüleri göçe zorlayan içeriği dolayısıyla geri çekilmesini istedi.

"AKP’nin yağma politikalarında son nokta"
Ülke geleceğinin satışa çıkarıldığı son düzenleme olan, kamuoyunda 2B olarak bilinen kanunun, AKP iktidarının yağma, talan ve peşkeş politikalarının son noktası olduğunu belirten Soğancı, “Rant söz konusu olduğunda hiçbir değeri gözü görmeyen AKP zihniyeti, sonunda ülkenin ormanlarını da yağmaya ve talana açmıştır” dedi.

Bu kanunla, türlü gerekçelerle gasp edilen neredeyse metropol bir kent büyüklüğüne ulaşan yüz binlerce hektar büyüklüğünde orman alanının "orman niteliğini yitirmiştir" gerekçesiyle sadece şimdiki işgalcilere satılmayacağını vurgulayan Soğancı, düzenlemenin yeni orman talanları için de cesaretlendirici olduğunu dile getirdi.

“Kanunla yeni orman alanları da talana açılacak”
“Kanunla sınırları belirsiz miktarda yeni orman alanlarının talanının yolu açılmaktadır” diyen Soğancı, “2B alanlarında bütünlük sağlanarak" kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesine olanak sağlanmasının, 2B niteliğine sahip olmayan orman alanlarının da yapılaşmaya açılması anlamını taşıdığını söyledi.

“Ayrıca bütünlüğü sağlanacak 2B alanlarının çevresindeki mera, tarım alanı ve sulak alan gibi doğal alanların bulunduğu da göz önüne alındığında ne kadar büyüklükte ve hangi nitelikteki alanların yapılaşmaya açılacağı da belli değildir” diyen Soğancı, orman alanlarından çıkarılacak yerlere ilişkin talan işlemlerinin sürekli hale getirildiğini kaydetti.

“Zorunlu göç yaratılacak”
Kanunla birlikte “köylerin taşınması” adı altında zorunlu göç için meşru zemin oluşturulacağını vurgulayan Soğancı, düzenlemeyle, orman köylerinin yanı sıra, "...baraj veya gölet rezervuar alanlarında kalan..." köylerin taşınması için de meşru zemin oluşturulduğunu, baraj gerekçesi ile birçok köyün yerinden taşınıp, köylülerin de sürüleceğini ifade etti

“Hukuk hiçe sayılmış, adeta hukuksuzluk kural haline getirilmiştir”
Anayasanın ve genel hukuk kurallarının gereği olarak yargı kararlarının uygulanmasının zorunluluğunun ihlal edildiğine dikkat çeken Soğancı, şöyle konuştu:

“Hukuksuzluk, kesinleşmiş yargı kararlarının bulunduğu alanlardaki geçmiş hak sahiplerine (!) tapularını alma hakkının verilmesi noktasına taşınmıştır. Yapılan işleme itiraz hakkı tanınmayarak dava yolunun kapatılmasıyla evrensel bir hukuk kuralı olan idarenin kararlarının yargı denetimine tabii olması hükmü yok sayılmaktadır.”

“Elde edilen gelir rant alanlarına aktarılacak”
Satıştan elde edilen gelirlerin yüzde 90‘ının kentsel dönüşüme kaynak olarak aktarılacağını belirten Soğancı, “İşgalcilere rayiç bedelin yüzde 70‘ine, peşin ödeme halinde de yüzde 20 daha indirim yapılarak satış gerçekleştirilirken, kamu hizmetine tahsisi gereken alanların kamulaştırılmasında rayiç bedelin yüzde 100‘ü ödenerek geri alınacaktır” dedi.

“Bu kanunla halk sağlığı da hiçe sayılıyor”
“İçme ve kullanma suyu barajları için 700 metrelik sınır içinde tarım bile yapılmasını engelleyen "mutlak koruma bandı" bu kanun özelinde 300 metreye indirilerek "göl manzaralı villalara" tapu dağıtımı mümkün kılınmaktadır” diyen Soğancı, Cumhurbaşkanına yasayı iade etmesi çağrısında bulundu.

(soL - Haber Merkezi)