DİYARBAKIR

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, 34. Vakıflar Haftası dolayısıyla Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen program İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruşuyla başladı.

Sinevizyon gösterimi ile devam eden programda, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ve Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem'in mesajları okundu.

Programda konuşan Vakıflar Bölge Müdürü Evsen, Vakıflar Haftası'nın bu yıl genel müdürlükleri tarafından belirlenen "Kudüs" teması çerçevesinde kutlandığını söyledi.

"Diyarbakır vakıf kültür mirasıyla bir vakıf şehridir"

Diyarbakır'ın dinlerin, dillerin ve medeniyetlerin kutsal şehri olduğunu vurgulayan Evsen, İslam şehri olan kentin vakıf kültür varlıklarıyla açık hava müzesi niteliğinde olduğunu vurguladı. Evsen, şöyle konuştu:

"Hazreti Ömer'in savaşmadan anahtarlarını teslim aldığı şehir Haçlılar tarafından işgal edildi ve daha sonra Selahaddin Eyyubi tarafından tekrar kurtarıldı. Yahudi Siyonistler tarafından maalesef Müslümanların kimliği olan vakıf kültür varlıkları tahrip edilip, yıkılmaya çalışılmaktadır. Kudüs gibi Diyarbakır da mimari ve sanat tarihi açısından bakıldığında vakıf kültür mirasıyla bir vakıf şehridir. Diyarbakır, kültür varlıkları açısından dünyanın en zengin şehirlerinden biri. Camileri, hanları, hamamları, medreseleri, kervansarayları, bedestenleri ve diğer eserleriyle müze niteliğinde."

"Terör saldırılarında 20 eserimiz zarar görmüştür"

Terör örgütü PKK'nın gerçekleştirdiği saldırılar nedeniyle zarar gören eserlere değinen Evsen, "Sur ilçemizde yaşanan terör saldırılarında 20 eserimiz zarar görmüştür. İsrail'de İslam eserlerine yapılan saldırı ile Diyarbakır'daki İslami eserlere yapılan saldırının amacı ve anlamı aynıdır. İki anlayışın amacı da Müslümanların bıraktığı mirası ortadan kaldırmaktır. Allah Müslümanların eliyle zalimlere fırsat vermeyecektir. Terör olaylarından dolayı yıkılıp yakılan tüm eserlerimizi restore ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Ahmet Kaplan

Kaynak: AA