Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, kamuda etkin topu topu taşeron işçilerin takım almasını istediklerini belirterek, 'Taşeron sistemi batkınlık etmiştir, bu manzume bu biçimde sürdürülemez' dedi.

Arslan, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, taşeron işçilerin şişman söz hakkı elde etmesi ve bu mevzuda ortaya çıkan nice probleminin ortadan kaldırılması düşüncesince 2014 senesinde organizasyon yapıldığını hatırlattı.

O düzenlemenin arkası sıra gerçek aha taşeron iştirakçi çalıştırılmayacağı anlamında anayasa maddesi hazırlandığını anlatım fail Arslan, bu çalışmanın arkası sıra hükümetin, gerçek işle asistan işleri belirlemekle görevlendirildiğini vurguladı.

Hükümetin, bu görevlendirmenin üstünden 2 yıla DOĞRU müddet geçişine karşın emek harcamaları tamamlayamadığını özetleyen Arslan, şu biçimde konuştu:

'Taşeron mevzusunun endamsız sürede çözümlenmesini ve kamuda etkin topu topu taşeron işçilerin takım almasını istiyoruz. Bu talebi de gelişigüzel fırsatta dile getiriyoruz. Hükümetin bu konudaki emek harcaması daha elimize ulaşmadı. Kadro kimlere verilecek, kime verilmeyecek, ne pozisyonlar birincil görev, hangileri asistan bunları bilmiyoruz. Bunlar önümüze geldiği devir tartışacağız.'

'Taşeron sistemi sürdürülebilir olmaktan aşırı uzak'

Arslan, taşeronda etkin işçilerin ehemmiyetli birlikte bölümünün sendikalara örgen bulunduğunu dile getirdi.

Taşeron sisteminin hükümet, belediyeler, üniversiteler ve başka ait kurumların üstünde iri birlikte ağırlık bulunduğunun anlaşıldığını dile getiren Arslan, 'Bu uygulamayla maliyetler yükseliyor. Bunun beraberinde KDV yapmak durumunda kalıyorlar ve ayrımsız sürede şirketlere kar payları veriyorlar. Ayrıca işçinin topu topu sorumlulukları da devlete ait. Böyle birlikte manzume sürdürülebilir olmaktan aşırı uzak. Dolayısıyla taşeron sistemi batkınlık etmiştir. Bu manzume bu biçimde sürdürülemez. O nedenden bu işçilere kadrolarının verilmesini istiyoruz' ifadelerini kullandı.

Arslan, birtakımı yerlerde taşeron işçinin fiilî personelden hâlâ değerli birlikte hale geldiğini laflarına ekledi.

Kaynak: AA