BATMAN

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınan tarihi Zeynel Bey Türbesi'nin yeni yerine oturtulmasının yaklaşık 3 gün süreceğini belirtti.

Acu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, taşıma işleminin yaklaşık bir saat önce başladığını ve çalışmaların güzel ilerlediğini söyledi.

Türbenin taşınması sürecine ilişkin sıkıntı yaşanmaması için 28 Nisan'da deneme sürüşü gerçekleştirildiğini anlatan Acu, dün türbenin 1,5 metre yukarı kaldırılarak, 8 kendinden tahrikli modüler taşıyıcı (SPMT) üzerine yerleştirildiğini bildirdi. Acu, bugün itibarıyla taşımanın başladığını, yolun yaklaşık 200 metresinin tamamlandığını kaydetti.

Yaklaşık 5 saat içinde türbenin yeni yerine ulaştırılacağını ifade eden Acu, "3-3,5 gün içinde tamamen yerine yerleştirilmiş olacağız." dedi.

Acu, Ilısu Barajı'nda 2018'de su tutumunun yapılacağını, 11 milyar metreküplük su hacminin olacağını belirtti.

Proje kapsamında bazı tarihi eserleri yerinde koruyacaklarını, bazılarını ise taşıyacaklarını vurgulayan Acu, "Bütün bu tarihi eserlerin inşaat yapımından etkilenmemesi, tarihi, kültürel mirasın korunması için yoğun çaba harcıyoruz. Devam eden süreçte de taşıyacağımız eserler olacak. Türbeyi inşallah bir sıkıntı olmadan yeni yerine yerleştireceğiz." diye konuştu.

Muhabir: Zehra Aydın

Kaynak: AA