Başbakan Erdoğan, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Başkanı Orgeneral David Petraeus ile dün yaptığı görüşmede başta Suriye ve Irak olmak üzere bölgedeki gelişmelerin ele alındığını söyledi.

ANKARA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Karadağ Başbakanı Igor Luksiç ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Erdoğan, ''Dün CIA Başkanı ile bir görüşmeniz oldu. Bu görüşmede özellikle hangi başlıklar öne çıktı?'' sorusuna, ''CIA Başkanı, aslında Milli İstihbarat Teşkilatımızın (MİT) misafiri olarak buradaydı ve bizimle de görüşme taleplerini ben de olumlu buldum ve kendileriyle üçlü bir görüşmeyi istihbarat teşkilatı müsteşarım ve kendisi olmak üzere yaptık. Bu noktada gerek bölgedeki gelişmeleri değerlendirme fırsatımız oldu, gerekse şu anda son gelişmeler, malum Suriye, Irak, Irak'ı da iyi bilmesi hasebiyle değerlendirme fırsatımız oldu. Bunları değerlendirdik'' yanıtını verdi.
Başbakan Erdoğan, ''CIA Başkanı ile görüşmede özellikle bazı gazetelerde birkaç gündür iddialar var. ABD'li bir kuruluşa ait bazı belgeler, yazışmalar yayımlanıyor. Bu konu da gündeme geldi mi CIA Başkanı ile görüşmenizde? Sizin bu belgelerle ilgili görüşleriniz nelerdir? Bu konuda bir rahatsızlık iletildi mi?'' sorusu üzerine, ''Gazetelerde çıkan dedikodulara zaten ben pek iltifat etmediğim için onları sorma gereğini de duymuyorum. Varsın o gazeteler onlarla oyalanadursun. Onların sermayesi o zaten. Başka bir sermayesi yok'' dedi.

Kayıp gazetecilerimizle ilgili süreci takip ediyoruz
Erdoğan, ''Hafta içinde BM ve Arap Ligi'nin Temsilcisi Kofi Annan ile görüştünüz. Suriye konusunda bundan sonra atılacak adımlar nedir? Suriye'de 4 gündür haber alınamayan iki Türk gazeteci var. Bunların akıbeti ile ilgili size ulaşan bilgi var mı?'' sorusuna şu yanıtı verdi:
''Gerçek Hayat gazetesi, gazeteci ve kameraman olarak iki arkadaşımızla ilgili Dışişleri Bakanlığımızın riyasetinde çeşitli girişimler yapıldı, yapılıyor. Süreç yakın takiptedir. Takibe devam ediyoruz. Tabii bazı dedikodular duyuyoruz, 'şurada görüldü, şöyle oldu' falan diye... takip edeceğiz. Uluslararası camiayı bu noktada uyarıyoruz. Başta İran olmak üzere bu noktada hassas olmalarını ve bu işi kendilerinin bizzat takip etmelerini kendilerinden istedik, istiyoruz."

Annan'ın göreve gelmesi desteklediğimiz bir süreç
"Özellikle tabii son dönemdeki gelişmeler yani Annan ile ilgili olarak, Annan'ın böyle bir göreve gelmesi bizim de desteklediğimiz bir süreçtir. Bunun nedenine gelince; deneyimli, tecrübeli... Gerçi bazı farklı yaklaşımlar her ne kadar varsa da yaptığımız görüşmede gerek şahsım, gerek Dışişleri Bakanım, kendileriyle bu sürece yönelik raporlarını çok önemsediğimizi, buna çok değer verdiğimizi ve gerçekler ortadadır. Tabii 2 Nisan'da İstanbul Zirvesi var. Suriye'nin dostları olarak... Bu zirveden çok kararlı mesajların çıkması lazım. Bu zirveden bu kararlı mesajların çıkması için de bu hazırlığın önemini ifade ettik. Biz de şu anda ilgili birimlerimizle bunların hazırlığı içerisindeyiz ve yakın takipçisiyiz."

Kilis'te konteyner kent hazırlıyoruz
"Biliyorsunuz bizim şu ara kadar bir çadırkentimiz vardı bu işlerle ilgili kurulan... Şimdi bizler, daha önce Hac Konaklama Merkezi olarak kullanılan Kilis'teki bir yeri bir konteyner kent olarak hazırladık, hazırlıyoruz. Altyapısı şu anda bitti, bitiyor. Hatay'daki çadırkentteki misafirlerimizi bu konteyner kente alacağız. Bugün itibariyle rakam 13 bini buldu, 13 bini aşmış vaziyette. Gelmeye de devam ediyor. Ki zulüm çok büyük ölçüde devam ediyor. Ama biz elimizden gelen desteği vermeyi de sürdüreceğiz.''

Karadağ'a THY seferleri artacak
İşadamlarının Karadağ'a yatırım yapmalarını teşvik ettiklerini yineleyen Erdoğan, şöyle konuştu: 
''Sivil havacılık altyapı sektöründe işbirliği mutabakat zaptının imzalanması da hiç kuşkusuz önemli bir adım ve Türk Hava Yolları'nın Karadağ'da Mart ayı itibariyle artan seferleri olacak. Ki şu anda haftada 3 sefer var. Ama Mart ayı itibariyle artık yaz süreci başlıyor. Bunun haftada 4'e çıkması özellikle halklarımızın kaynaşması noktasında çok çok önemli.''

Karadağ'dan Türkiye'ye BM GK ve 2020 desteği
Başbakan Erdoğan, iki ülke arasındaki siyasi ilişkiler alanında da işbirliğinin artırılacağı mesajını vererek, ''Siyasi ilişkilerde 2015-2016 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ile ilgili desteklerini talep ettik ve kendileri de bu desteği vereceklerini teyit ettiler. Ayrı şekilde 2020 olimpiyatları için EXPO ile ilgili kendilerinin desteğini özellikle istirham ettik ve bu konularda kendilerinin olumlu değerlendirmeleri, olumlu yaklaşımları bizleri gerçekten mutlu etmiştir'' diye konuştu.

Anlaşmalar imzalandı
İki ülke hükümetleri arasında, Hava Ulaştırma Anlaşması ve Sivil Havacılık Altyapı Anlaşması ve Enstitü Kurulması için işbirliği mutabakatı imzalandı. Anlaşmalara Türkiye adına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım imza koydu. Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması anlaşmasına Türkiye adına Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan imza koydu. Soysal Güvenlik anlaşması, Sosyal Güvenlik ve İşbirliği alanlarında anlaşma imzalandı.

Luksiç: Türkiye'nin bize verdiği destek çok önemli
Karadağ Başbakanı İgor Luksiç de  ''NATO'nun en önemli üyelerinden biri olan Türkiye'nin bize verdiği destek çok önemli'' diyerek, kendilerinin de ödevlerini yerine getireceklerini ifade etti.