ASTANA

Kazakistan'ın başkenti Astana'da beşincisi düzenlenen Suriye toplantısı, sona erdi. Türkiye, Rusya ve İran heyetleri, "çatışmasızlık bölgeleri"ne ilişkin ayrıntıları görüşmek için Ortak Çalışma Grubu oluşturma ve gelecek ay yeniden bir araya gelme kararı aldı.

Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov Rixos President Otel'de, Türkiye, Rusya, İran, muhalefet ve rejim heyetlerinin katıldığı ana toplantıda kapanış bildirisini okudu.

Ortak Çalışma Grubu görevlendirildi

Heyetlerin görüşmelerde "çatışmasızlık bölgeleri"nin sınırlarının çizilmesindeki ilerlemeden memnun kaldıklarını bildiren Abdrahmanov, bölgelerle ilgili operasyonel ve teknik usülleri sonuçlandırmak üzere, Ortak Çalışma Grubunu görevlendirdiklerini duyurdu.

Astana 6 toplantısı Ağustos'ta

Abdrahmanov, Ortak Çalışma Grubunun, 1-2 Ağustos'ta İran'da toplanacağını, Astana 6 toplantısının Ağustos'un son haftası yapılacağını dile getirdi.

Astana toplantılarının Cenevre'deki siyasi süreci destekleyecek şekilde devam edeceğini vurgulayan Abdrahmanov, Suriyeli tarafların güven inşa edici önlemler alması, siyasi sürece ve ateşkese katkıda bulunması gerektiğini vurguladı.

Abdrahmanov, halihazırda çatışmalardan etkilenen bölgelere hızlı ve güvenli şekilde insani yardım gönderilmesi çağrısında bulundu.

Kazakistan Dışişleri Bakanı, heyetlerin 4 Mayıs'ta imzalanan "çatışmasızlık bölgeleri" muhtırasının ardından, Suriye'de çatışmaların azalmasından memnuniyet duyduğunu ifade ederek, tüm taraflara ihlalleri durdurma çağrısı yaptı.

Muhabir: Selen Temizer

Kaynak: AA