Sur ilçesinde 187 Ha alan, (1 milyon 870 bin metrekare) Bakanlar Kurulunun 4.11.2012 tarihinde RG’de yayımlanan 22.10.2012 günlü kararıyla Riskli alan ilan edilmişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Suriçi Bölgesinde yapmayı düşündüğü kentsel dönüşümü Şubat 2015 tarihinde yayımladığı “Kentsel Dönüşüm ve Diyarbakır” adlı çalışmasında açıklamıştı. Hazırlanan projede, Suriçi bölgesinin sağlıksız yapılardan arındırılması; tarihi ve kültürel değerlerin yeniden gün yüzüne çıkarılması; turizm potansiyeli oluşturulması; çevrenin az yapı, çok ticaret ve turizm anlayışıyla yeniden düzenlenmesi sağlıklı ve güvenli yaşama alanlarının oluşturulması gibi bir dizi öneri getiriliyordu.

Projenin gerçekleştirilmesi için nüfusun bir bölümünün Suriçi bölgesinin dışına çıkarılması gerekiyor. Nüfusun yerleştirileceği yeni yerleşim alanları 6306 sayılı Yasada “Rezerv yapı alanı” olarak adlandırılıyor. Rezerv yapı alanını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ya doğrudan ya da TOKİ’nin görüşünü alarak belirliyor. Gerektiğinde Maliye Bakanlığının da görüşüne başvuruluyor.

14.11.2013 tarihinde Diyarbakır’ın tarıma en elverişli topraklarının olduğu Dicle Vadisinde yer alan Çölgüzeli denilen bölge rezerv alan olarak belirlenmiş ve gerekli hazırlıklara girişilmişti. Projede tarıma zarar verilmemesi için özen gösterileceği belirtiliyordu.

Diyarbakır Suriçi bölgesi, atılan bombalarla yerle bir edildi ve kentsel dönüşüme hazırlandı. Şimdi sıranın TOKİ’nin koordinatörlüğünde 4 milyar lira harcanarak Suriçi bölgesinin “cennete çevrilmesine” geldiği anlaşılıyor.


Kaynak: Haber.sol.org.tr