ERBİL

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Süleymaniye'deki hükümet karşıtı gösterilerin zamanlamasına dikkati çekerek, büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduklarını belirtti.

Barzani, haftalık Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, hükümet karşıtı gösteriler ve geciken maaş ödemelerine ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Süleymaniye kenti ve çevresinde başlayan hükümet karşıtı gösterilerin arkasında "bazı eller" olduğunu iddia eden Barzani, şunları söyledi:

"Bunların (hükümet karşıtı gösteriler) ne zaman patlak verdiğine bakmamız lazım. Irak güçleri Peşmerge'yi Mahmur Cephesi'nde tehdit ederken, Süleymaniye'de eş zamanlı provokatif eylemler başladı. Kürdistan Bölgesi bugün çok ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya. Bu meseleye karşı çok hassas ve dikkatli olmamız lazım. Eğer birlik olup süreci atlatamazsak, bu durumun kazananı olmayacak. Görünenden daha büyük hesapların bölgemizin üzerinde yapıldığı bilinmelidir. Ancak birlik ve beraberlik bizi bu durumdan kurtarır."

"Elimizden geldiği kadar halkın maaşlarını temin etmeyi sürdüreceğiz"

Halkın tam ve kesintisiz maaş talebinde bulunmasının çok yerinde olduğunu, ancak IKBY'nin Kerkük'teki petrol kuyularını 16 Ekim'de kaybetmesiyle gelirinin yarı yarıya düştüğünü vurgulayan Barzani, "Bunun yanında sadece İran ile bir sınır kapımız açık, diğerleri kapalı. Bölgemiz üzerinden Irak'ın diğer bölgelerine sevk edilen mallardan da Haşdi Şabi gümrük adı altında vergi alıyor. Bunların hepsi gelirlerin azalmasına yol açıyor." diye konuştu.

Barzani, "Elbette maaş veremeyecek duruma geldiğimiz doğru değildir. Elimizden geldiği kadar halkın maaşlarını temin etmeyi sürdüreceğiz." dedi.

Muhabir: İdris Okuducu

Kaynak: AA