ANKARA

Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım AŞ'nin yüzde 100 hissesinin Zülfikarlar Holding’in iştiraki olan Turkuaz Petrol'e devri için düzenlenen törende konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, bu özelleştirme ile devletin petrol dağıtım sektöründen tamamen çekilmiş olacağına dikkati çekerek, sektörün yüzde 100 özel sektör tarafından icra edilen bir alan haline geleceğini vurguladı.

Ağbal, hükümet olarak, devletin piyasa faaliyetleri içerisinde düzenleyici ve denetleyici olması gerektiğini her zaman söylediklerini belirterek, devletin piyasada rekabetin sağlanması için gerekli tedbirleri ve kararları almasının önemli olduğunu ifade etti.

"Böylelikle akaryakıt sektöründe tam manasıyla özel sektörün etkin olduğu bir piyasa yapısını da kurmuş oluyoruz" diyen Ağbal, son 14 yılda yapılan özelleştirme uygulamalarının parasal tutarının 71 milyar dolar olduğunu belirtti.

Ağbal, AK Parti hükümetlerinin göreve geldiği andan itibaren devletin içinde olduğu birçok sektörde yoğun bir şekilde özelleştirme uygulamalarını gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, "Bir taraftan özelleştirme geliri elde ettik. Ancak bence daha önemlisi piyasa ekonomisinin işlemesine katkı sağlayacak reform niteliğindeki uygulamaları da bu dönemde yapmış olduk." dedi.

Özellikle Halkbank, Türk Hava Yolları, TÜPRAŞ, Türk Telekom gibi şirketlerin halka arzını yapmak suretiyle sermayenin tabana yayılması noktasında da adımlar attıklarını anımsatan Ağbal, özelleştirme uygulamalarını sadece gelir elde etme yöntemi olarak görmediklerini, Türkiye'de piyasa ekonomisinin daha etkin ve daha verimli işlemesi, rekabetin daha doğru bir zeminde yürümesi bakımından devletin bu faaliyetlerden çekilmesi gerektiğini söyledi.

"Özelleştirmelerde halka arzı da bir yöntem olarak kullanacağız"

Ağbal, bundan sonraki süreçte de özelleştirmelere aynı kararlılıkla devam edeceklerinin altını çizerek, şöyle devam etti:

"ÖİB kendisine yüklenen görev ve yetkisini önümüzdeki dönemde farklı sektörlerde de kullanmaya devam edecek. Şu anda ÖİB'nin portföyünde bulunan şirketlerin bazen blok satışı, bazen de halkı arzı olabilir, farklı yöntemler ile özelleştirme uygulamalarına devam edeceğiz. ÖİB'nin portföyünde gerek reel sektör şirketleri var, gerek finansal piyasalarda işlem yapan şirketler var. Bütün bu şirketlerle ilgili olarak ÖİB önümüzdeki dönemde bu çalışmalarını artırarak devam edecek. Yeni dönemde halen programda olmayan ancak programa alınabilecek uygulamalarla ilgili de çalışmalarımıza devam ediyoruz. Orada da farklı alternatifler gündemde, özellikle projeye dayalı yeni değer oluşturacak farklı özelleştirme uygulamalarını önümüzdeki dönemde inşallah kamuoyu ile paylaşacağız. Bu konuda ÖİB ilgili kamu idareleri ile gerekli çalışmaları yapıyor. Özelleştirme uygulamalarında halka arz yöntemini de önemli bir alternatif olarak görüyoruz. Bu konuda da ÖİB'e farklı alternatiflerde çalışma talimatı verdim. İnşallah o konularda da çalışmalar belli bir noktaya geldiğinde de özelleştirme uygulamalarında halka arzı da bir yöntem olarak kullanacağız."

Muhabir: Merve Özlem Çakır,Zeynep Akyıl

Kaynak: AA