Hafta başında yayımlanan dayanışma sayısı ile 1 Ekim’de yayın hayatına başlayacağını duyuran günlük soL gazetesi şimdiden iktidar yanlısı ve Amerikancı çevrelerin tepkisini üzerine çekti. Bugün soL portalda gazetenin Yayın Kurulu Üyesi Kemal Okuyan’la yaptığımız söyleşiye tepki gösteren “medyagündem” adlı internet sitesi, soL gazetenin çıkışını “Esed yanlısı ‘Sol’ gazete geliyor!” başlığıyla duyurdu.

Attığı başlıktan başlayarak öfke kusan internet sitesinin, soL gazete için daha ilk cümlesinde kullandığı sıfatlarsa şunlar: Ulusalcı, Kemalist, CHP’yle aynı dalga boyunda, Ergenekoncu, eli kanlı Baasçı rejime destek veren…

Aydınların “özür dile” çıkışı da battı
Yazının devamında ise, bugün yine soL portalda duyurduğumuz ve çeşitli gazetelerde de yer alan, iktidarı Suriye’ye karşı düşmanca ve porvokatif politikalarından ötürü Türkiye ve Suriye halklarından özür dilemeye çağıran açıklamaya yönelik hakaretler sıralandı. İmzacıları arasında Türkiye Komünist Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi ve Halkevleri yöneticileri ile çok sayıda aydın, yazar, gazeteci ve akademisyenin bulunduğu açıklama da söz konusu internet sitesi tarafından “Sol ekibinin bazı gazetelere verdikleri ilan” olarak lanse edilmeye çalışıldı.

Söz konusu internet sitesi bu çarpıtmanın ardından, Star yazarı Cemil Ertem’in açıklamanın altında imzası bulunan yüzlerce kişiyi "Baas ajanlığı" ile itham ettiği şu sözlerine yer verdi:

“Baas rejimini ve katliamlarını aklayan ilanın tam da Başbakan’ın Rusya ziyareti sırasında bazı gazetelerde yayınlanması ve ortaya çıkarılması da bu kampanyanın Suriye Baas rejimi kaynaklı olduğu ihtimalini güçlendirdi.”

Yoksa bu sözler mi dokundu?
Başta ABD olmak üzere Batı devletleri tarafından açıkça desteklenen, Batı’nın Ortadoğu’daki çabalarına taşeronluk yapan Türkiye ve Körfez şeyhlikleri gibi güçler tarafından silahlandırılan, eğitilen ve himaye edilen muhalifler tarafından işlenen cinayetleri görmezlikten gelmeyen herkesi “Esed’ci”, “Baasçı” diye yaftalayan iktidar yanlısı medyanın soL gazeteye ve AKP iktidarını Türkiye ve Suriye halklarından özür dilemeye çağıran yüzlerce aydına saldırması şaşırtıcı olmadı.

Ancak “Amerikan Baharı” ile ayranı kabaran bu zevata, Kemal Okuyan’ın bugün soL portalda yer verdiğimiz söyleşideki şu sözleri mi dokundu diye merak etmedik değil:

“Esad’ın sonu geldi” manşeti ideolojik değil mi? Üstelik burada haber filan da yok. Biz bunu yapmayacağız. Irkçılık, gericilik, piyasacılık, savaş çığırtkanlığı soL’dan içeri giremez. Giremediği için gerçeğin önü açılır, gerçeğin üzerine düşürülen gölge kalkar, habere alan kalır. Solcular habercilik yapamaz yargısını da ortadan kaldıracağız.

Belki de iktidarı Türkiye ve Suriye halklarından özür dilemeye çağıran aydınların şu sözleri dokunmuştur:

NATO'nun ya da başka herhangi bir emperyalist örgütlenmenin Suriye'ye “iyilik” götüreceğini düşünmüyoruz.

Başta Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı olmak üzere tüm ilgili devlet birimlerine sesleniyoruz:

Suriye'ye dönük bir NATO operasyonuna zemin oluşturmak üzere icra edilen provokasyonlardan vazgeçin. Bu komşu ülkedeki saldırgan güçleri silahlandırmaktan vazgeçin.

Halka yalan söylenmesine, açıktan savaş kışkırtıcılığı yapılmasına, başka bir ülkeyi işgal etme ya da bir uluslararası işgal gücünün kontrolü altına sokmaya dönük politikalar izlenmesine, kesin bir biçimde karşıyız. Bunlardan vazgeçin.

İlgili tüm kurumlara sesleniyor, talep ediyoruz: Suriye hava sahasında düşürüldüğü bizce artık kesinleşmiş olan Türk jeti ile ilgili gelişmelerde başvurduğunuz “yanıltma ve halka yalan söyleme” yöntemleri nedeniyle Türkiye ve Suriye halklarından özür dileyin.

(soL – Haber Merkezi)