GAZİANTEP - KEREM KOCALAR

Türk Kızılayı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile BM Dünya Gıda Programı iş birliğinde yürütülen, "Yabancılara Yönelik Sosyal Uyum Yardım Programı" kapsamında, sorunları olan, karta başvuru yapmak ve sistem hakkında bilgi almak isteyen yarım milyondan fazla sığınmacı, 168 numaralı çağrı merkezini tuşladı.

AA muhabirinin, Gaziantep'te kurulu çağrı merkezi verilerinden derlediği bilgiye göre, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve kamplar dışında yaşayan 1 milyon Suriye vatandaşına sağlanacak yardımlar sürüyor.

Türkiye'de bulunan ve büyük bölümü kamplar dışında yaşayan Suriyelilerin gıda, giyim gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması için hayata geçirilen "Yabancılara Yönelik Sosyal Uyum Yardımı Programı" binlerce sığınmacının ihtiyaçlarını gidererek sosyal hayata entegrasyonu da kolaylaşıyor.

Avrupa Birliği'nin (AB) 348 milyon lira maddi kaynak sağladığı program kapsamında başvuruları değerlendiren ekipler, 292 bin sığınmacıya kart vererek katkı sağladı.

Türk Kızılayı ayrıca 168 numaralı çağrı hattıyla sığınmacıların her türlü ihtiyacına da çağrı veriyor. Bu kapsamda program için 168'yı tuşlayan misafir sayısı 501 bin 590'a ulaştı. 23 operatörün görev aldığı ve haftanın 7 günü taleplere karşılık vermeye çalışan çağrı merkezi, yarım milyondan fazla çağrının 267 bin 140'ını erkeklerden aldı. Geriye kalan 234 bin 450 çağrı ise sığınmacı kadınlardan geldi.

5 dilde hizmet

Çağrı merkezindeki operatörler, 5 dilde gelen talepleri karşılamaya çalışıyor.

İşe 7 operatör ve 3 dille çalışmalarına başlayan merkez, günümüzde Türkçe, Arapça ve İngilizcenin yanı sıra Farsça ve Peştuca (Afganistan'ın resmi dili) da hizmet verebilir hale geldi.

Günde yaklaşık 3 bin çağrının geldiği merkez, Türk Kızılayının sahip olduğu misyon, vizyon ve değerlerin bilincinde insani yardım operasyonunu sürdürmeye devam ediyor.

En çok çağrı bilgi talebi

Türk Kızılayı verilerine göre söz konusu çağrıların büyük çoğunluğunu bilgi almak isteyenler gerçekleştirdi. Çağrılardan 297 bin 140'ını bilgi talebiyle alan ekipler, 110 bin 443 çağrıyı şikayetler için karşıladı. Gelen şikayetleri ilgililere ulaştırarak sıkıntının giderilmesi için harekete geçen ekipler, 37 bin 202 çağrıyı ise alınan kartların nasıl kullanılabileceğine ilişkin aldı.

En çok arama Gaziantep'ten

Gelen çağrıların lokasyon bilgileri incelendiğinde ise Gaziantep, 81 ili geride bıraktı.

76 bin 408 çağrının yapıldığı Gaziantep'i 75 bin 79 çağrıyla İstanbul, 59 bin 82 çağrıyla Şanlıurfa, 55 bin 910'la Hatay, 22 bin 960 çağrıyla da Adana izledi.

Kaynak: AA